Consultații medicale gratuite la plajă, până pe 20 august

Pentru al doilea an consecutiv, campania de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București oferă turiștilor prezenți în 5 stațiuni de la malul Mării Negre consultații gratuite în specialitățile endocrinologie și dermatologie.

26 de medici rezidenți vor fi prezenți în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spațioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afișate bannere ale campaniei) în următoarele stațiuni: Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp. Consultațiile se vor face, până pe 20 august, în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții. Campania este derulată de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE), cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică din Constanța și al Ministerului Apărării Naționale.

“În contextul în care prima ediție a campaniei de prevenție a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiștilor aflați la malul Mării Negre, aceștia beneficiind, în mai puțin de o săptămână, de peste 2.000 de consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie, am decis, împreună cu cele două societăți medicale de profil, să repetăm experiența din 2021. Am convingerea că și această a doua ediție va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puțin similare celei anterioare”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF “Carol Davila” din București.

Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:

  1. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun
  2. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia
  3. Plaja Phoenicia Blue View – Olimp
  4. Containere Smurd-ISU- plajă Costinești
  5. Containere Smurd-ISU- plajă Saturn.

Dermatologie- 8% din populație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros

Societatea Română de Dermatologie va oferi consultații medicale dermatologice tuturor turiștilor aflați pe litoralul românesc în perioada 15-20 august.

Cel mai recent studiu clinic realizat de grupul internațional Euromelanoma relevă faptul că 8% din populație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros.

În cadrul campaniei “Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2022”, S.R.D. va evidenția principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi  în dezvoltarea cancerului cutanat:

–        Utilizarea de solare;

–        Expunere frecventă intenționat la soare;

–        Expunere în timpul activităților profesionale la soare;

–        Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit);

–        Istoric familial de melanom.

“Prima ediție a campaniei ne-a demonstrat încă o dată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical. În eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave ” a declarat dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD.

Medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv și în sfera dermatologiei, aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei. ”Ideal, fiecare persoană ar trebui să își verifice alunițele de două ori pe an, o dată primăvara și o dată toamna”, a mai afirmat dr. Alin Nicolescu.

Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.

Riscul de osteoporoză și sindrom metabolic

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate.

1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței . Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%)

În cadrul evaluărilor gratuite din cele 5 stațiuni, cei 15 medici endocrinologi și rezidenți care vor participa la campania de screening vor urmări:

–        stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum și utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză și al fracturilor de fragilitate.

–        în cadrul campaniei de screening pentru sindromul metabolic se vor măsura: înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferința abdominală, tensiunea arterială, glicemia.

„Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic,  pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

Numită și „boala oaselor fragile”, osteoporoza este în general, o boală „tăcută”, care poate evolua fără simptome până la apariția celei mai grave consecințe a acesteia, fractura de fragilitate. Osteoporoza se caracterizează prin scăderea densității minerale osoase,  si  alterarea microarhitecturii țesutului osos, ceea ce antrenează scăderea rezistenței osoase și creșterea fragilității oaselor, cu creșterea consecutiva a riscului de fractură.

“Osteoporoza este încă o boală subdiagnosticată și subtratată. Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și  implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a mai spus prof. dr. Cătălina Poiană.

Sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari și metabolici și este caracterizat prin prezența hiperglicemiei/rezistenței la insulină, a obezității și a dislipidemiei. Înțelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienților care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice și diabet zaharat de tip 2 și facilitează realizarea studiilor clinice și epidemiologice care ne pot ajuta să determinăm abordările optime privind modificarea stilului de viață și abordările farmacologice care vizează prevenția complicațiilor asociate. Cauzele care stau la baza sindromului metabolic includ: obezitatea, rezistența la insulină, inactivitatea fizică, factori genetici și înaintarea în vârstă.

Pacienții cu sindrom metabolic pot dezvolta o gamă largă de complicații, inclusiv boli de inimă, stenoză aortică, fibrilație atrială, accident vascular cerebral și chiar boală tromboembolică. În prezent, dovezile par să indice că riscul unui accident vascular cerebral ischemic este mult mai mare la pacienții cu sindrom metabolic decât se credea anterior.6 În plus, alte probleme asociate sindromului metabolic includ riscul apariției malignităților la rinichi, vezică biliară, colon și chiar la nivelul prostatei. Sindromul metabolic poate crește și riscul de eclampsie și poate afecta performanța cognitivă. De asemenea, acești pacienți se confruntă și cu facturi medicale mai mari, au șanse mai mari de a avea venituri reduse și pot avea accesul la asistență medicală îngreunat.

Screening oftamologic

În cadrul campaniei din acest an, turiștii vor putea beneficia și de mai multe consultații gratuite din sfera oftalmologiei: testarea acuității vizuale, măsurarea dioptriilor constituționale prin refractometrie, folosind un autorefractometru portabil, măsurarea digitală a tensiunii intraoculare și examinarea fundului de ochi prin oftalmoscopie directă.