Inițiativa HAIR privind sănătatea mintală începe acolo unde oamenilor le place să vorbească: la frizerie

Timp de 35 de ani, frizerul Nate Mitchell și-a văzut clienții venind împovărați de diverse necazuri. I-a ascultat în timp ce se descărcau de problemele lor și a văzut cum, de multe ori, plecau de acolo simțindu-se mai bine. Acum, Mitchell are câteva instrumente pentru a-și îndruma clienții către terapeuți și alte servicii de sănătate mintală.

Un nou program de la UPMC Health Plan (plan de sănătate, cu sediul central în Pittsburgh, Pennsylvania, deținut de University of Pittsburgh Medical Center – UPMC, un furnizor de servicii medicale de renume mondial) aduce o pregătire formală în domeniul sănătății mintale pentru frizerii și coaforii care lucrează în cartierele minoritare.

„Ei sunt primii care răspund. Ei fac deja treabă”, a declarat Lori Weems, manager de program pentru HAIR (Health Access Initiative for Recovery). „Am vrut doar să venim alături de ei și să îi înarmăm cu mai multe informații, astfel încât să își poată ajuta clientela de care sunt deja pasionați”.

Programul se concentrează pe cartierele minoritare în parte pentru că, deși afro-americanii se confruntă cu probleme de sănătate mintală în aceeași măsură ca și populația generală, este mai puțin probabil ca aceștia să aibă acces la tratament, a declarat Weems.

Programul a început în octombrie, cu un curs de formare pentru 12 frizeri și coafeze, care au urmat două sesiuni de patru ore.  Programul a înregistrat deja de o poveste de succes de la unul dintre membrii primului grup de frizeri, a spus Weems. Frizerul vorbea cu un client care se confrunta cu o anxietate severă și i-a sugerat să sune la linia de criză 988 chiar acolo, din frizerie. El a îndemnat-o să rămână la telefon chiar și atunci când dorea să închidă, deoarece linia de criză menționa sinuciderea. Prin intermediul apelului telefonic, ea a reușit să intre în legătură cu un terapeut, iar de atunci a avut mai multe ședințe de terapie.

Inițiativa HAIR este una dintre mai multe modalități prin care UPMC Health Plan încearcă să facă sănătatea mintală mai accesibilă, scoțând-o din spitale și din cabinetele terapeuților și aducând-o în comunitate, a declarat Kelly O’Toole, director de îngrijire clinică pentru UPMC Western Behavioral Health. Pentru pacienții care se confruntă cu tulburări de dispoziție perinatale, de exemplu, se lucrează pentru a plasa terapeuți la UPMC Magee Women’s Hospital și în birourile de obstetrică și ginecologie, atât pentru ușurința utilizării, cât și pentru că unele proaspete mame sunt reticente în a vizita un spital de psihiatrie pentru îngrijire. Scopul, a spus O’Toole, este de a instrui 25 de persoane în Allegheny County. Pe măsură ce programul se dezvoltă, s-ar putea extinde dincolo de limitele comitatului. „Încercăm să punem terapeuți de sănătate comportamentală în comunitate”, a spus ea, „acolo unde oamenii se simt în siguranță”.