Insuficiența cardiacă este o boală gravă, dar tratabilă – ghid pentru pacienți

Afecțiunile cardiace sunt tot mai des întâlnite în rândul populației active (cu vârste cuprinse între 40-55 ani), nu doar în rândul seniorilor, peste 20% dintre decesele premature (înainte de vârsta de 65 de ani) fiind cauzate de acestea.

Peste o treime din decesele înregistrate în România în 2018 au fost cauzate de boli cardiovasculare. Boala cardiacă ischemică a fost principala cauză de mortalitate în România în 2018, reprezentând peste 19% din totalul deceselor.

Potrivit raportului OECD- 2021, rata mortalității cauzate de boala cardiacă ischemică a fost de peste două ori mai mare decât media la nivelul UE, au atras atenția medicii care au semnat ghidul pentru pacienți ”Viața cu insuficiență cardiacă”, lansat recent de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

”Cele mai importante mesaje transmise de acest ghid sunt că insuficiența cardiacă este o boală gravă, dar tratabilă, iar cheia succesului este reprezentată de punerea unui diagnostic cât mai rapid. Estimările arată că în România sunt aproximativ un milion de pacienți, dar numărul acestora este în continuă creștere (s-ar putea dubla până în 2030), deoarece bolile care conduc către insuficiență cardiacă devin din ce în ce mai frecvente: hipertensiune arterială, boala cardiacă ischemică, diabet, obezitate. Insuficiența cardiacă este un sindrom care se manifestă prin anumite semne și simptome: oboseală excesivă, umflarea picioarelor, incapacitatea de a face eforturi obișnuite, etc”, a atras atenția șef lucrări dr. Ioana Cristina Daha, medic cardiolog, Spitalul Clinic Colentina.

În prezent, există tratamente eficiente prin medicamente, dispozitive implantabile sau chiurgie, care prelungesc semnificativ durata și cresc calitatea vieții pacienților. Medicii, însă, atrag atenția asupra importanței administrării corecte a tratamentului prescris.

”În lipsa tratamentului, rata de mortalitate în insuficiența cardiacă este foarte mare- un pacient din 2 decedează la 5 ani de la diagnostic. În România, din păcate, diagnosticul este tardiv în multe cazuri, existând deja simptome severe. Medicul de familie este cheia cunoașterii pacientului și, în colaborare cu medical cardiolog, diabetolog, nefrolog identifică și tratează la timp afecțiunile care pot duce la apariția insuficienței cardiace. Medicul de familie este primul care evaluează pacientul și apreciază probabilitatea de insuficiență cardiacă”, a explicat șef lucr. Dana Baltă, medic de familie, membru în Grupul de Cardiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei.