O nouă provocare: Candida auris poate cauza infecții invazive

Din cauza predispoziției de a provoca focare și a rezistenței antifungice, Candida auris reprezintă un risc pentru pacienții unităților medicale din Europa. Dificultățile la identificarea în laborator și lipsa de cunoștințe legate de această nouă specie de Candida ar putea duce la transmiterea necontrolată și apariția unor focare neobservate în spitale.
Candida auris este o ciupercă nou apărută, descoperită pentru prima oară în 2009 și, ulterior, asociată cu infecții invazive și focare în unitățile medicale din toată lumea. Este nevoie de creșterea conștientizării în unitățile medicale europene, astfel încât acestea să poată adapta strategiile de testare în laborator și să implementeze din timp măsuri de control sporit pentru a preveni viitoare focare spitalicești.
Candida auris poate cauza infecții invazive în cazul pacienților sever compromiși și, în cazuri rare, poate dezvolta rezistență la fluconazol, antifungic utilizat pentru a trata infecțiile cauzate de diferite specii de Candida. Rezistența la alți agenți antifungici a fost, de asemenea, raportată, iar specialiștii s-au confruntat și cu Candida auris multidrog rezistentă la toate cele 3 clase principale de antifungice.
Spre deosebire de alte specii de Candida, C. auris pare a avea o mare predispoziție de transmitere de la pacient la pacient în unitățile medicale. În plus, testele de laborator existente pe piață nu reușesc să o identifice.
Analiza pentru evaluarea riscurilor realizată de Centru European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) subliniază nevoia de măsuri care să prevină transmiterea C. auris în unitățile medicale. Este nevoie de strategii de detectare îmbunătățite, măsuri de control al infecțiilor standard, precauții legate de transmiterea între spitale și răspândirea transfrontalieră și pregătirea constantă a țărilor din UE și Spațiul Economic European.
Aici găsiți analiza ECDC și măsurile propuse de specialiști.