Răgușeala poate ascunde boli grave. Cum depistăm cauza?

Răgușeala (disfonia) este o afecțiune medicală a laringelui care poate apărea din numeroase cauze, de la cele mai simple la cele mai complicate.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l rețineți este că, dacă disfonia durează mai mult de două săptămâni, trebuie să mergeți neapărat la ORL-ist. Una dintre cele mai frecvente cauze ale disfoniei este laringita- acută sau cronică, de tip bacterian sau viral, care necesită tratament medicamentos prescris de medicul specialist, dar și alte afecțiuni precum bronșita, amigdalita, infecțiile pulmonare sau alergiile. Mai există situația în care apare disfonia ca urmare a unor intervenții chirurgicale realizate în sfera cervicală, de exemplu după intervenții chirurgicale pentru tiroidă, în diverse supurații la nivel cervical- când sunt interesați nervii recurenți, ori după traumatisme cervicale (pacienții sunt strânși de gât).
Stresul psihic poate fi o cauză de disfonie – pacienții își pierd brusc vocea când au perioade foarte stresante. De asemenea, răgușeala, inclusiv la copii, poate apărea după o repriză de plâns prelungit, după țipat, vorbit excesiv sau cântat tare. Acestea sunt cauze relative minore ale disfoniei, însă există și boli grave care pot avea ca simptom răgușeala, atrage atenția dr. Patricia Fărcășanu, medic primar ORL, doctor în științe medicale, șef de lucrări Spitalul Universitar de Urgență București/Clinica Noblesse Medical.
”Afecțiunea poate să apară și în cazul unor boli ale tractului digestiv, de exemplu boala de reflux gastro-esofagian– când activitatea de la nivelul stomacului urcă uneori chiar până la nivelul laringelui și apare o inflamație a corzilor vocale, urmată de disfonie. Deci pacientul are boală de reflux, dar el ajunge la medic pentru răgușeală. Cele mai grave boli care pot genera o disfonie sunt cancerele: cel pulmonar, cel de laringe, iar uneori răgușeala poate fi însoțită și de alte simptome. Dacă ai o disfonie însoțită de o disfagie, poate să fie cauza unui cancer de faringe, de esofag, sau a unui cancer laringian cu extensie în faringe”, explică specialistul.
Dacă disfonia este însoțită de dispnee (lipsă de aer), disfagie (greutate la înghițire), scădere în greutate, paloare, inapetență (lipsa poftei de mâncare), hemoftizie (pacientul scuipă sânge) sau otalgie reflexă (durere de ureche), prezentare la medic este imperios necesară, deoarece toate acestea pot semnala o serie de boli grave, inclusive cancere, care trebuie investigate.
Tratamentul răgușelii
”Dacă vorbim de copii, trebuie identificată cauza care a generat răgușeala. Dacă este vorba de o infecție (amigdalită, bronșită, pneumonie, adeonidită), aceasta trebuie tratată medicamentos. De asemenea, dacă este vorba de consumul de alimente sau băuturi reci, trebuie încetat acest consum, dacă este un context alergic, trebuie îndepărtată persoana afectată din mediul respectiv. Plus, obligatoriu, trebuie evitată suprasolicitarea vocii, deoarece se accentuează congestia din laringe, trebuie evitat țipatul, dar și vocea șoptită- în momentul în care șoptiți, corzile vocale depun un efort mai mare decât atunci când vorbiți normal. În concluzie, este nevoie de repaus vocal aproape complet și, eventual, de antibiotioterapie, antiinflamatorii, dezinfectante de cavitate bucală care să înlăture virușii și bacteriile”, recomandă ORL-istul.