Relaxarea, cheia pentru sănătatea inimii femeii

Stresul psihic poate avea un impact negativ asupra vaselor de sânge – iar femeile cu afecțiuni cardiace pot fi deosebit de vulnerabile, arată un nou studiu.  Cercetări mai vechi arătau că, în comparație cu partenerii lor, femeile cu boli cardiovasculare supuse stresului sunt mult mai predispuse la ischemie miocardiacă. Aceasta înseamnă o scădere a fluxului sanguin către inimă și poate crește riscul complicațiilor cardiace potențial letale. Noul studiu a descoperit și cauza acestui fenomen: când sunt supuse stresului psihologic, femeile se pot confrunta, mai mult decât bărbații, cu constricția vaselor de sânge.

Din fericire, există mai multe soluții pentru a trata stresul, spun experții. Pentru unii oameni, o plimbare zilnică sau o aplicație care predă tehnici de relaxare ar putea fi de ajuns. Alții ar putea avea nevoie de o trimitere la un profesionist în domeniul sănătății mintale.

În multe cazuri, ischemia asociată stresului este asimptomatică. Dar oamenii pot să ia în calcul factorii de stres din viața lor și modul în care răspund la aceștia. Stresul este universal-contează modul în care oamenii îi fac față, atrag atenția specialiștii.

Tehnicile simple, precum relaxarea și meditația ghidată, sunt foarte bune, pentru început. Exercițiile fizice efectuate cu regularitate, precum plimbările zilnice, sunt o altă modalitate excelentă de a îndepărta stresul psihic. Exercițiile fizice determină dilatarea vaselor de sânge – un efect opus stresului.

Psihologii avertizează că femeile au tendința să se pună adesea pe locul doi, când, de fapt, ar trebui să își facă timp să se și relaxeze, chiar dacă asta ar însemna activități care să le facă plăcere doar lor.

Sursa: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=209065&ecd=mnl_wom_122217