Respiri Ușor: diagnostic rapid pentru afecțiunile bronhopulmonare

Sute de persoane vulnerabile din 6 județe au beneficiat de investigații gratuite pentru diagnosticarea timpurie a bolilor respiratorii.

Campania ”Respiri Ușor” a fost lansată la începutul anului 2023 de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația “Câștigă Viață”..

500 de persoane din cele 700 selectate din categoria vulnerabilă au provenit din cele 6 județe incluse în proiect-respectiv Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ialomița și București-Ilfov – zone rurale cu acces dificil sau deficitar la serviciile medicale. 75 de pacienți au fost scanați prin computer tomograf (CT) low-dose, iar 200 de pacienți au beneficiat de consultații de specialitate oferite de medicii pneumologi care au luat parte la acest proiect.

”Prin intermediul Proiectului Respiri Ușor au fost identificate afecțiuni bronhopulmonare precum astm, BPOC, fibroză idiopatică și cancer bronhopulmonar atât în stadii incipiente, dar mai ales în stadii de boală avansate și foarte avansate”, a declarat Manuela Vițu, managerul de proiect.

Potrivit lui Cezar Irimia, președinte FAC, proiectul a arătat că ”accesul la consultațiile și investigațiile medicale în vederea obținerii unui diagnostic rapid urmat de un tratament precis este îngreunat de o serie de factori precum: creșterea numărului persoanelor vulnerabile cu venit scăzut sau aflați la limita sărăciei mai ales în zonele rurale dar și urbane, lipsa educației, lipsa serviciilor medicale primare în multe zone rurale, numărul redus al medicilor pneumologi și al unităților medicale de profil din orașele celor 6 județe incluse în proiect, precum și numărul mare de bolnavi care așteaptă să aibă acces la investigații de tip imagistic, analize de laborator, servicii de bronhoscopie, servicii de oncologie. Dar chiar și așa, screeningul afecțiunilor bronhopulmonare, în special al cancerului pulmonar, în categoria persoanelor vulnerabile care înregistrează o creștere alarmantă în zonele rurale s-a dovedit eficient și de succes chiar și pe o populație mică și demonstrează din nou cât de necesare sunt programele de screening în România actuală”.

Președinta Asociației Câștigă Viață, Roxana Raluca Bârzu, a explicat că proiectul a avut ca țintă și furnizarea unor programe de informare și formare medicală a unui număr de aproximativ 30 de medici de familie din cele 6 județe, asupra simptomelor, diagnosticării și managementului pacientului cu afecțiuni pulmonare.

“Astfel de proiecte sunt binevenite, mai ales în zona rurală, atât pentru pacienți cât și pentru specialiști, deoarece le oferă posibilitatea de a se pregăti permanent, de a colabora și lucra alături de alți medici specialiști, fiind astfel mai aproape de pacienții lor. Din cei 50 de pacienți investigați cu consult medical primar, 20 au beneficiat de consult pneumologic, din care 4 au fost deja diagnosticați cu cancer bronhopulmonar în stadii avansate”, a explicat dr. Adrian Dumitru, medic de familie implicat în proiect.