Rinitele alergice versus virozele respiratorii: simptome diferențiate

Prof.Dr. Carmen Panaitescu

Fiecare al patrulea european are o afecțiune alergică, iar statisticile spun că fiecare al doilea european va dezvolta o formă de alergie în următoarea decadă.

În acest context, specialiștii atrag atenția că fiecare potențial pacient trebuie să învețe cum se manifestă bolile alergice, să încerce să înțeleagă cât mai bine mecanismele care duc la aceste afecțiuni care, prin frecvența și riscul de cronicizare, au un impact negativ major asupra calității vieții pacienților.

„Poate cea mai frecventă manifestare de afecțiune alergică este cea de rinită alergică. Aceasta afectează atât adulții, dar mai ales copiii. Se consideră că fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică. Cele mai multe din aceste afecțiuni sunt cauzate de alergenele din aer, așa numitele pneumalergene. Acestea, la rândul lor, pot să fie din mediul interior, cel mai frecvent persoanele fiind sensibilizate la acarienii din praful din casă”, a afirmat prof. dr. Carmen Panaitescu – Bunu, președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

O problemă importantă, acum în plină pandemie de COVID-19, este reprezentată de faptul că multe dintre manifestările afecțiunilor din sfera ORL de tip viral – virozele respiratorii – îmbracă simptome care pot să mimeze o rinită alergică sau, invers, o rinită alergică mimează o viroză respiratorie. „În acest caz, se pune problema dacă un copil poate sau nu poate fi acceptat în colectivitate ori dacă un adult poate merge la serviciu având nasul înfundat, strănut, rinoree, care pot fi considerate simptome ale unei viroze respiratorii sau ale unui început de COVID.-19. Dacă nu există febră, mialgii și oboseală, alterare a stării generale de sănătate, putem să considerăm că acestea sunt semnele unui rinite alergice”, a subliniat specialistul.