Sănătatea plămânilor: managementul BPOC, de la diagnosticarea rapidă la accesibilitatea tratamentului

Noiembrie este Luna Sănătății Plămânilor, ocazie cu care Societatea Română de Pneumologie atrage atenția că depistarea timpurie a afecțiunilor pulmonare înseamnă creșterea speranței de viață.

Tusea care persistă mai multe săptămâni și expectorația sunt probleme de sănătate cu care românii s-au obișnuit, le consideră normale, dar specialiștii atrag atenția că ele pot ascunde probleme grave de sănătate.

Alegerea și declararea lunii noiembrie ca „Luna sănătății plămânilor” nu este deloc întâmplătoare, deoarece este și Luna de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, la care se adaugă și alte trei date importante: Ziua Mondială a Pneumoniei (12 noiembrie), Ziua Mondială a BPOC (17 noiembrie) și Ziua Națională fără Tutun (18 noiembrie).

Rata mortalității asociate BPOC, în creștere

În România, BPOC are o incidență de 8,3 (cf. datelor din 2018), iar rata mortalității asociate acestei boli a crescut în ultimii 10 ani. Se estimează că, în Uniunea Europeană, pentru BPOC se cheltuie 56% din sumele alocate bolilor respiratorii. Majoritatea costurilor pentru BPOC sunt atribuite exacerbărilor.

Tratamentul BPOC, decontat doar 50%

În România, peste 1,5 milioane persoane sunt diagnosticate cu BPOC și multe suferă de excerbări ale bolii (o agravare susținută și bruscă a simptomelor declanșate de infecții sau factori de mediu, inclusiv poluarea) din cauza tratamentului neadecvat, a lipsei de aderență la terapie sau a imposibilității de a acoperi costurile tratamentului (decontat 50%).

Exacerbările au impact asupra stării de sănătate, progresiei bolii, riscului de mortalitate și costurilor pentru sistemul de sănătate. Datele arată că o singură exacerbare moderată a BPOC poate accelera progresia bolii, poate dubla rata de declin a funcției pulmonare și crește riscul de spitalizare cu 21%.

Spirometrii gratuite

Păstrarea plămânilor sănătoși include evitarea țigărilor, a respirării aerului poluat sau a expunerii la substanțe chimice profesionale, menținerea unui stil de viață activ, vaccinarea antipneumococică, antigripală și anti-COVID, respectarea programărilor medicale și administrarea corectă a medicamentelor.

„Ne dorim ca pacientul să ajungă din timp la medicul specialist deoarece în spatele unei probleme respiratorii se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viața în pericol. De aceea, în weekendul 18-20 noiembrie, Societatea Română de Pneumologie reia campaniile de spirometrii gratuite pe care obișnuia să le facă înainte de pandemie. Mai mult, SRP vine în sprijinul pacienților români cu site-ul www.casapneumologilor.ro, cu informații corecte, validate de medici, dar și cu o hartă unde poate fi localizat medicul pneumolog cel mai apropiat de pacient. Totodată, avem și un CALL CENTER 021 9904, unde pacienții pot suna în intervalul orar 9.00-17.30 ca să se programeze la consultații la pneumologii români”, declară prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Bucureștenii sunt așteptați să își facă spirometrii gratuite în acest weekend în Sun Plaza. Persoanele depistate cu modificări ale funcției pulmonare vor fi îndrumate către cabinetele de pneumologie, în vederea stabilirii diagnosticului exact și instituirii unui tratament adecvat. Programul este: 18 noiembrie, orele 16.00-22.00, 19 noiembrie, orele 10.00-22.00 și 20 noiembrie, orele 10.00-16.00.

Spirometria este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea funcției pulmonare, iar în cazul în care diagnosticul de astm, BPOC sau fibroză există deja, spirometria poate indica felul în care reacționează pacientul la tratament.

„Plămâni pentru o viață! Acesta este mesajul din acest an al tuturor celor care au grijă de pacienții cu BPOC. Afecțiunea trebuie depistată cât mai devreme, astfel încât viața pacienților cu BPOC să fie cât mai lungă și cât mai lipsită de complicații. BPOC înseamnă pierdere din funcția pulmonară”, a atras atenția prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a SRP.

„Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune cronică cu un factor de risc major, fumatul, la care în ultimii ani se adaugă poluarea, dar la care nu trebuie neglijate nici alte contribuții precum țigara electronică și tutunul încălzit. Aceste oferte (tutunul și alte alternative) aduc noi provocări pentru pacientul cu BPOC și presupun noi strategii și noi consecințe”, a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele viitor al Societății Române de Pneumologie (2024 – 2026).

Obiectivele campaniei SRP din acest an sunt: sensibilizarea populaţiei în ceea ce privește impactul pneumoniei asupra sănătăţii, diseminarea informațiilor privind importanța tratamentului corect și la timp, conștientizarea gravității acestei boli și asupra îngrijorării produse de creșterea dramatică a numărului de decese cauzate de pneumonie din cauza COVID-19 și alte cauze, în contextul pandemiei globale, precum și efectele nocive ale produselor din tutun, deoarece studiile arată că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infecție cu coronavirus.