Screening pentru cancerul cervical: cu sau fără testul Papanicolau?

Dacă sunteți o femeie care a avut rezultate bune după unul sau mai multe teste pentru depistarea cancerului cervical, probabil ați putea aștepta 5 ani până la un nou test, sugerează un studiu internațional.

 

Combinația de teste pentru depistarea cancerului cervical include un test pentru detectarea HPV și clasicul test Babeș- Papanicolau. HPV este virusul care provoacă majoritatea cazurilor de cancer cervical. Testul Papanicolau depistează modificările anormale ale celulelor din colul uterin care ar putea indica un cancer sau leziuni precanceroase. În prezent, femeile cu rezultate negative în trecut sunt sfătuite să efectueze aceste teste la fiecare cinci ani sau pot opta pentru Papanicolau la fiecare trei ani.

Dar ”femeile care au avut unul sau mai multe teste HPV negative au un risc extrem de mic de cancer cervical sau precancer, iar acest studiu demosntrează că putem extinde intervalul de screening la cinci ani”, a afirmat autorul studiului, Philip Castle, specialist în epidemiologie și sănătate publică al Colegiului de Medicină ”Albert Einstein” din New York. El a atras atenția că nu toate asociațiile profesionale medicale agreează ideea screeningului la cinci ani. „Oncologii văd doar puținele neajunsuri ale unui screening mai de durată, dar din punct de vedere al sănătății publice este clar că nu poți atinge perfecțiunea și că sunt și efecte secundare ale screeningului, deci trebuie să găsim un echilibru”.

Una dintre principalele preocupări ale părții medicale este că femeile ar putea crede că intervalul mare dintre testele pentru cancerul cervical înseamnă că nu trebuie să mai meargă la ginecolog în fiecare an. ”Este important ca femeile să vină la control anual. Examinăm sânii și ne asigurăm că femeile fac testele necesare pentru alte tipuri de cancer, dar verificăm și alte eventuale probleme ale funcției sexuale sau ale activității vezicii și intestinului”, a explicat dr. Mitchell Kramer, șeful departamentului de obstetrică- ginecologie din cadrul Spitalului Huntington (New York).

Studiul care a descoperit această ipoteză a inclus aproape un milion de femei supuse screeningului pentru cancer cervical în perioada 2003- 2014. Riscul de cancer cervical a scăzut cu fiecare combianație de teste efectuate la cinci ani ale căror rezultate au arătat că nu există nici HPV, nici celule anormale. Chiar și fără rezultatele testului Papanicolau, testul HPV a detectat o scădere similară a riscului de cancer cervical, sugerând că doar acest test ar putea fi eficient în screening.

Autorul studului a explicat că cele mai multe femei cu HPV obțin infecția în primii 10 ani de la începerea activității sexuale. Deci, dacă o femeie a avut mai multe teste HPV- negative efectuate la interval de 5 ani, probabilitatea de a dezvolta un cancer cervical scade exponențial, deoarece infecțiile noi apar extrem de rar la femeile mai în vârstă. Iar explicația e simplă: femeile mai în vârstă au relații stabile. Relațiile sexuale cu mai mulți partener sau cu un partener care are alte relații crește riscul de infecție cu HPV, avertizează specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, care mai atrag atenția că durează zeci de ani pentru ca infecția cu HPV să se dezvolte într-un cancer cervical.

Dar nu toată lumea este de acord ca femeile să aștepte cinci ani între testări. ”Uneori, femeile se pot infecta cu HPV, iar intervalele lungi de timp ne-ar putea împiedica să le depistăm. Prefer screening la trei ani”, a declarat dr. Mitchell Kramer. Alte voci insistă pe echilibru: ”indiferent cât de des facem analize, nu vom ajunge niciodată la risc zero”.

Sursa: https://medlineplus.gov/news/fullstory_169976.html