Melanomul, una dintre cele mai agresive tumori maligne – cum ne protejăm?

Potrivit celor mai recente studii, între 2% și 10% dintre supraviețuitorii unui melanom dezvoltă un al doilea melanom primar, iar între 30% și 50% dintre persoanele cu un cancer de piele non-melanom (NMSC) dezvoltă un al doilea NMSC în decurs de 5 ani.

Specialiștii dermatologi subliniază faptul că, în ciuda acestui risc crescut, nu au fost evidențiate diferențe cu privire la măsurile de protecție solară între persoanele cu și fără antecedente de cancer de piele.

De asemenea, o serie de studii efectuate între 2014 și 2023 au arătat că depresia și anxietatea sunt frecvente la pacienții cu melanom, inclusiv după tratament, iar suportul inadecvat și frica de recidivă au cel mai puternic impact asupra calității vieții acestor pacienți. Purtând sloganul ”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campania Euromelanoma își propune o creștere substanțială a gradului de implicare multidisciplinară în abordarea și monitorizarea pacienților diagnosticați cu cancer de piele, continuând în același timp și programele clasice de screening dermatologic la nivel național. Campania Euromelanoma încurajează pacienții să fie vigilenți, să-și trăiască viața în mod sănătos, dar le amintește și de sprijinul psihologic care este esențial pentru ei.

”O să încercăm să determinăm Casa de Sănătate ca în următorul Contract- Cadru să include rambursarea consultațiilor psihologice pentru pacienții cu cancer de piele. În cazurile pacienților cu cancer de piele este foarte importantă intervenția unor echipe multidisciplinare care se pot constitui în funcție de profilul clinic al fiecărui bolnav ce se poate descrie începând de la vârstă, factori genetici sau cei de risc la care a fost expus, comorbiditățile pe care acesta le prezintă la momentul diagnosticării și, nu în ultimul rând, gradul de încărcare emoțională și de afectare psihologică, mai cu seamă că depresia și anxietatea sunt extrem de frecvente în rândul acestor bolnavi”, a explicat dr. Alin Nicolescu, secretar general Societatea Română de Dermatologie și președinte Comisia de Dermatovenerologie din Ministerul Sănătății.

Despre melanom

Melanomul este unul dintre cele mai agresive tumori maligne care afectează oamenii. ”Principalele cauze implicate în apariția melanomului sunt expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) indiferent de sursa lor (naturală sau artificială), istoricul familial de melanom, fototip cutanat deschis (pielea deschisă la culoare), prezența pe corp a unui număr crescut de nevi sau prezența unor nevi atipici clinic sau dermatoscopic. Persoanele care sunt mai predispuse să facă melanom includ pe cele cu piele deschisă la culoare, ochi albaștri sau verzi, păr blond sau roșcat, număr crescut de nevi sau prezența nevilor atipici, arsurile solare repetate în copilărie”, a atras atenția și prof. dr. Călin Giurcăneanu, președinte Societatea Română de Dermatologie.

Prevenție

Prevenirea melanomului implică protecția împotriva expunerii la soare prin folosirea cremelor cu factor de protecție solară, evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 16:30, purtarea de haine de protecție, evitarea utilizării solariilor și controale periodice la medicul dermatolog pentru evaluarea nevilor prezenți pe corp.

Pentru sezonul estival, este important să ne pregătim prin utilizarea regulată a cremei cu factor de protecție solară, purtarea de ochelari de soare și de pălării cu boruri largi pentru a ne proteja fața și capul de radiațiile UV. Este iarăși important să evitam expunerea la soare în intervalul orar 11:00- 16.30.

Diagnostic

Melanomul poate fi depistat prin autoexaminare regulată a pielii pentru identificarea nevilor suspecți, precum și prin examinări periodice de către un medic dermatolog. În cadrul consultației, medicul dermatolog examinează clinic și dermatoscopic leziunile suspecte și poate ridica suspiciunea diagnostică de melanom, diagnostic ce poate fi confirmat/infirmat prin examen histopatologic din leziunea suspectă excizată.

Prevalența melanomului în rândul populației generale variază în funcție de regiunea geografică însă, în ultimii 30 de ani a fost în continuă creștere și prezintă o incidență anuală de peste 100.000 cazuri noi diagnosticate la nivel european în timp ce, la nivel mondial, doar în anul 2022, s-au raportat aproximativ 330.000 de noi cazuri de melanom.