Screening tuberculoză: o persoană contagioasă transmite infecția altor 15 într-un an

Screening tuberculoză: Cel mai amplu proiect de depistare activă direct în teren a tuberculozei din România din ultimii 30 de ani a testat peste 1100 persoane.

Screening tuberculoză: Cele trei caravane de depistare a tuberculozei în rândul populațiilor aflate la risc (comunități cu incidență mare a tuberculozei și cu acces dificil la serviciile medicale, persoane fără adăpost, consumatori de droguri, etc), au început activitatea de screenare a populației la începutul lunii noiembrie în comunități din județele Argeș, Ilfov și municipiul București.

În prima lună de activitate (18.11.2019 – 16.12.2019), prin cabinetele mobile de depisare a tuberculozei au trecut 1.118 persoane. În cazul a 42 dintre ele au fost ridicate suspiciuni de tuberculoză, motiv pentru care a fost colectată spută. Ulterior, analizelor de laborator au identificat 7 cazuri noi de tuberculoză care au fost deja luate în evidențele medicilor de la Programul Național de Prevenire Supraveghere și Control al Tuberculozei.

„Vrem să continuăm și să dezvoltăm  programele de screening și tot ceea ce înseamnă acțiuni de detecție rapidă, deoarece depistarea afecțiunilor în faze incipiente înseamnă în unele cazuri salvarea vieții pacientului. Din păcate, chiar dacă s-au făcut pași importanți, suntem pe primul loc în Europa la tuberculoză și este nevoie de intervenții rapide și eficiente  pentru a stopa această maladie. Am demarat discuțiile cu medicii, reprezentanții pacienților și societatea civilă pentru intensificarea colaborării în domeniile sensibile unde avem nevoie să acționăm unitar”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății

„Principalul obiectiv al Strategiei Naționale de Supraveghere și Control a Tuberculozei este reducerea incidenței, iar acest lucru nu se poate face decât cu maximizarea metodelor de depistare a tuberculozei, ceea ce facem în acest moment prin proiectul de screening. Primele rezultate indică o incidență extrem de mare în  populația care a fost examinată, fapt care confirmă nevoia depistării active cu implicarea comunității locale și a medicilor de familie, pe care îi dorim parteneri în lupta împotriva tuberculozei”, a afirmat și dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, beneficiarul acestui proiect.

Conform ultimelor date statistice ale Programului Național de Prevenire,  Supraveghere și Control al Tuberculozei, în 2018 au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, din care 545 sunt copii. Răspândirea bolii este preponderent în județele din sud și est, unde este înregistrată cea mai mare incidență. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în București (822 de cazuri), Iași (599 de cazuri) și Dolj (595 de cazuri). La polul opus se află județele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) și Sălaj (90 de cazuri). O persoană contagioasă poate transmite infecția altor 10 – 15 persoane într-un an.

Toate zonele cu incindență mare a tuberculoză sunt cuprinse în programul deplasărilor caravanelor de screening în 2020, iar detalii suplimentare pot fi găsite și pe site-ul www.screeningtb.ro.