Sindromul hemolitic uremic atipic – cum recunoaștem boala și unde ne tratăm?

Asociatia pacientilor cu sindrom hemolitic uremic

24 septembrie marchează Ziua conștientizării sindromului hemolitic uremic atipic (SHU-a), o boală sistemică rară, severă, a cărei diagnosticare poate fi dificilă.

Alianța Națională pentru Boli Rare România susține pacienții cu Sindrom Hemolitic Uremic. „Prin marcarea Zilei de conștientizare a Sindromului Hemolitic Uremic atipic în România ne propunem să atragem atenția publicului larg și comunității medicale asupra unei boli rare, severe, care afectează mai multe organe vitale și care poate duce la deces. Pentru pacienții cu SHUa fiecare secundă contează, iar diagnosticarea corectă, în timp util, salvează vieți. Prin mesajul nostru de conștientizare vrem să atragem atenția  pacienților și medicilor, deopotrivă, asupra importanței recunoașteri simptomelor asociate acestui Sindrom și a rolului major al diagnosticului rapid și corect. Prin informare și conștientizare fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea vieții unei persoane care trăiește cu o boală rară”, explică Dorica Dan, președinte Alianța Națională pentru Boli Rare.

Ce este Sindromul hemolitic uremic atipic?

SHUa este este o boală sistemică rară, severă și care pune viața în pericol. SHUa afectează atât adulții, cât și copiii și este asociat cu micro angiopatia trombotică (formarea de cheaguri de sânge în vasele mici de sânge ale tuturor părților corpului, ceea ce poate duce la complicații sistemice multi-organe).

SHUa este cauzat în principal de activarea cronică și necontrolată a sistemului complementului (componentă a sistemului imunitar responsabilă de apărarea împotriva infecțiilor, care acționează și ca sistem endogen pentru eliminarea celulelor moarte).  În mod normal, sistemul complement prezintă un grad ridicat de autoreglare; în SHUa, însă, această reglementare este compromisă.

Simptome

SHUa se manifestă adesea cu simptome nespecifice, cum ar fi stare de rău, oboseală, diaree, vărsături. Cele mai frecvente efecte includ microangiopatia trombotică, edem, hipertensiunea arterială, rata de filtrare glomerulară estimată scăzută sau proteinurie (concentrația crescută de creatinină, nivel crescut de proteine în urină).

Diagnostic

Din cauza simptomelor nespecifice, în cele mai multe situații, diagnosticul acestei patologii este unul dificil, fiind mai degrabă un “diagnostic de excludere” față de alte patologii (purpura trombocitopenică și sindrom hemolitic uremic tipic). Acest mod de diagnosticare are un impact direct asupra vieții pacienților astfel încât fiecare secundă fără tratamentul potrivit poate avea consecințe devastatoare.

“La momentul diagnosticului, doar 1 din 5 pacienți cu Sindrom hemolitic uremic atipic are rinichii funcționali, în timp ce, la 3 ani de la diagnostic, 77% dintre pacienți decedează sau supraviețuiesc, dar cu afectare renală în stadiu terminal, având nevoie de dializă sau transplant. Azi și în fiecare zi vrem să atragem atenția asupra de modului de manifestare a Sindromului hemolitic uremic atipic, dar și asupra importanței vitale de a corela rapid simptomele cu diagnosticul acestei boli, astfel încât toți pacienții să primească tratamentul de care au nevoie”, declară Ceaușu Liviu, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Sindrom Hemolitic Uremic din România.

La ce medic trebuie să meargă pacienții?

Specialiștii implicați în circuitul pacientului cu SHU-a sunt: medici specialiști în nefrologie, hematologie, medicină de urgență, anestezie și terapie intensivă, obstetrică-ginecologie, medicină internă, pediatrie, medici de familie.

Colaborarea interdisciplinară pentru un diagnostic rapid și un management eficient al fiecărui pacient e extrem de importantă pentru a pune simptomele cap la cap și a începe tratamentul cât mai curând, în contextul în care 66% dintre pacienții cu SHUa au nevoie de asistență medicală specializată încă de la primul consult medical, 54% dintre pacienți  ajungând direct la terapie intensivă.