Studiu pentru identificarea nevoilor pacienților cu boala Parkinson: harta centrelor de excelență

Asociația pentru Sănătatea Creierului (ASC) derulează un studiu prin care își propune să crească înțelegerea și conștientizarea bolii Parkinson, să reducă stigmatizarea și să îmbunătățească atitudinile față de cercetare și îngrijirea holistică.
Conform primilor 100 de participanți, 33% s-au pensionat din cauza bolii și mulți dintre ei povestesc despre provocările pe care le-au ajut la job, dar și în viața de zi cu zi în confruntarea cu societatea (la magazine, pe stradă etc.) Deși accesul la medicii neurologi este facil și comunicarea în general bună, o parte dintre ei se plâng de calitatea conversațiilor, neputând relata, în timpul scurt al consultațiilor, provocările și schimbările cu care se confruntă și își doresc o monitorizare mai bună a afecțiunii și acces la terapii complementare ca kinetoterapia, logopedia etc. Deși 40% dintre medici au început să recurgă la comunicarea prin mijloace electronice simple, marea majoritate nu utilizează telemedicină sau video, iar îngrijirile de specialiate la domiciliu sau serviciile de paliație lipsesc în totalitate. Studiul continuă și persoanele cu Parkinson sunt invitate să contribuie accesând formularul de pe https://forms.gle/6VTnngppuWLfj9HGA.
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolii Parkinson, ne îndreptăm gândurile și recunoștința către toți cei care duc această luptă – bolnavi, familii, îngrijitori, prieteni și cadre medicale. În spatele fiecărei persoane diagnosticate se află o rețea de sprijin necondiționat. Vrem să le spunem tuturor: nu sunteți singuri. Suntem alături de voi cu inimă, voce și acțiune, pentru a aduce vizibilitate, speranță și demnitate în viața celor afectați de Parkinson”, a declarat Cristina Vlădău, vicepreședinte Asociația pentru Sănătatea Creierului.
Potrivit datelor prezentate de Asociație, în România numărul persoanelor nou diagnosticate este, în medie, de 8.485 pers./an, în 2023 înregistrându-se 10.032 persoane nou diagnosticate, cu aproximativ 20% mai mult decât în 2022 și 40% față de 2019. În România nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson, estimarea fiind de aproximativ 80.000 persoane.
De asemenea, legat de situația situație a persoanelor din România cu boală Parkinson care au solicitat și primit certificat de handicap, în martie 2025 se înregistra un total de 27.865 persoane, din care 1.774 persoane locuiesc în București și jud. Ilfov. Dintre acestea 14.750 persoane aveau grad grav, 12.367 persoane- grad accentuat și doar 743 persoane grad mediu, restul de 5 persoane având doar ușoare deficiențe.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu boala Parkinson, dar și al celor cu simptome care necesită ajutor medical, ASC a publicat harta centrelor medicale din România specializate în diagnosticul și tratarea bolii Parkinson.