Telefonul mobil ar putea detecta bolile instant

Se spune că folosirea îndelungată a telefonului are efecte negative asupra dezvoltării creierului. Dar nu vă grăbiți să aruncați smartphone-ul la coș.

Un proiect finanțat de Uniunea Europeană încearcă să dezvolte un dispozitiv pentru smartphone- numit ”Sniffphone”- capabil să detecteze 17 boli prin simpla analiză a  respirației utilizatorului.

Adăugarea senzorilor la smartphone-uri este des întîlnită în ultima vreme , iar noile modele sunt capabile să detecteze schimbări ale temperaturii, umidității, luminozității etc. Dar este un lucru pe care aceste aparate nu îl pot face: să analizeze respirația. Deși dispozitivele portabile pentru depistarea alcoolului din sânge și afișarea concentrației pe telefon sunt deja comercializate, folosirea tehnologiei de analiză a respirației la întregul ei potențial ar fi o inovație extraordinară atât pentru producătorii de telefoane, cât și pentru dezvoltatorii de aplicații.

O tehnologie numită ”Na- Nose” poate detecta modelele chimice ale compușilor organici volatili emanați din respirația pacientului. Un studiu a demonstrat, pentru prima oară, nu numai că anumite boli pot fi asociate acestor modele chimice, ci și că Na- Nose poate diagnostica 17 boli diferite, inclusiv stadii incipiente ale unor cancere.

Povestea Na-Nose a început acum 10 ani, când inginerul Hossam Haick s-a alăturat echipei de la Institutul Tehnologiei Technion din Israel. Acolo, el a început dezvoltarea unei metode de screening compusă din 2 componente: o căsuță pentru desktop cu un tub în care o persoană poate sufla, respirația find analizată de o gamă de senzori, și un computer echipat cu software ce poate recunoaște modelele analizate de acești senzori. Dispozitivul poate recunoaște 23 de boli, iar echipa lui Haick l-a testat pe mai mult de 8.000 de pacienți pentru a-l ajuta să distingă între boli și factori de confuzie, precum contaminarea, vârsta, sexul etc. Anul trecut, Haick a demonstrat că dispozitivul rezultat poate detecta cancerul de stomac. Dar un nou studiu făcut pe 1.404 pacienți din 5 țări a arătat că Na- Nose poate detecta 17 boli diferite.

Pasul următor constă în in micșorarea aparatului suficient încât să poată fi montat pe smartphone până în august 2018, datorită finanțării oferite prin programul Horizon 2020. ”Intenționăm să depistăm boala într-un stadiu incipient, astfel încît să putem crește rata de supraviețuire”, a spus Haick.

Mai multe informații găsiți pe https://www.sniffphone.eu/.