Transplant de cornee și de țesut osos la Spitalul Militar

transplant de cornee Spitalul Militar

68 de intervenții chirurgicale de transplant de cornee și 7 de țesut osos au fost realizate în 2019 la Spitalul Militar din București.

În cadrul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat pe parcursul anului 2019, la nivelul Secției Clinice Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), intervenţiile chirurgicale, în număr dublu față de anul anterior, au fost realizate cu material biologic prelevat, în spitalele din Bucureşti şi din ţară, de la 74 donatori aflaţi în moarte cerebrală.

Patologiile oculare pentru care s-au efectuat aceste intervenţii chirurgicale au fost: afecțiuni ale corneei de etiologie infecţioasă; keratopatie edematoasă; rejetul cornean; distrofiile corneene; leucoame corneene de diferite cauze şi keratoconusul.

Transplant osos

În ceea ce privește patologia reconstructivă abordată la nivelul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC), pe parcursul anului 2019, s-au înregistrat următoarele date:

– 7 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate în timpul intervenţiilor de artroplastie;

– 7 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos, în vederea reviziei – reconstrucţiei ligamentoplastiei, artroplastiilor de şold şi osteosintezei secundare.

Registrul Național de Transplant

Reprezentanții unității medicale au explicat că atât Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, cât și cea de Oftalmologie au acces la Registul Naţional de Transplant (RNT), în vederea înscrierii, pe lista de aşteptare, a pacienților eligibili pentru procedurile de transplant, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic; a bilanţului biologic si a planning-ului preoperator.

Înscrierea în RNT se face în strictă corelaţie cu patologia pacientului, cu starea biologică a acestuia și indicaţia terapeutică. Odată cu înscrierea pe lista de asteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris şi predat pe actele medicale, pe baza căruia atât acesta, cât şi personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul şi medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), „starea” codului alocat.