Sănătatea creierului: când ajută cu adevărat suplimentele nutritive?

sănătatea creierului- suplimente

”Îmbunătățește memoria”. ”Sporește concentrarea”- vedem astfel de anunțuri pe suplimentele nutritive pe care 25% dintre adulții cu vârsta de peste 50 de ani le iau pentru a menține sănătatea creierului.

Sănătatea creierului: Câte dintre suplimentele existente funcționează cu adevărat? Este adesea neclar, mai ales că Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu solicită dovezi că aceste suplimente funcționează atâta timp cât nu se referă la anumite boli. Tocmai de aceea, specialiștii au încercat să afle ce funcționează și ce nu.

Vitaminele B

Vitaminele din grupul B (B6, B12, B9- acidul folic) au un rol în sănătatea creierului. Însă, dacă nu aveți un deficit de vitamina B în organism sau nu sunteți însărcinată (acidul folic este obligatoriu pentru prevenirea defectelor congenitale), s-ar putea ca acestea să nu vă ajute deloc. Dacă aveți un risc crescut de Alzheimer, mai bine întrebați medicul ce și dacă trebuie să luați astfel de vitamine. Unele studii arată că persoanele expuse acestui risc ar putea avea un beneficiu de pe urma administrării de vitamina B. Dar multe altele recomandă surplusul de vitamina B din surse naturale (precum verdețurile).

Cofeina

Consumul de pilule sau pudră de cofeină nu este o idee atât de bună, din cauza riscului de supradozare. Însă puteți bea cafea după bunul plac, atâta timp cât nu vă afectează somnul și nu vă provoacă o stare de agitație. Uneori, cafeaua poate fi bună pentru creier, deoarece este un stimulent al bunei dispoziții și oferă energie.

L- teanina

Un aminoacid natural, l- teanina pare a avea un rol în îmbunătățirea performanței mentale, mai ales când este combinată cu cofeina. Însă studiile efectuate pe această temă au avut puțini subiecți. Până se vor efectua studii mai aprofundate, cel mai sigur este să beți ceai verde: conține l-teanină și cofeină, precum și antioxidanți care pot ajuta bunăstarea mentală și fizică.

Omega-3

Clasica dietă mediteraneană, care include pește bogat în omega-3, este asociată cu un risc scăzut de demență. Dar oare suplimentele de omega- 3 au același efect? Până acum, studiile (inclusiv unul sponsorizat de National Institute of Health) nu au reușit să demonstreze acest lucru. A existat o singură posibilă excepție: persoanele cu mutația genetică APOE4, asociată cu boala Alzheimer, ar putea fi ajutate de aceste suplimente, dacă le iau din timp.

Vitamina E

Acest antioxidant combate radicalii liberii, inclusiv pe cei care deteriorează celulele creierului. Însă studii menite să descopere dacă suplimentele de vitamina E pot proteja oamenii împotriva demenței nu au avut rezultate grozave. Unul singur a arătat că suplimentele de vitamina E ar putea încetini agravarea Alzheimer la persoanele care deja au boala. Momentan, experții recomandă ca oamenii să își asigure aportul de vitamina E din surse naturale, precum nucile, semințele și uleiurile vegetale.

Ginkgo Biloba

Deși sunt de bază în medicina tradițională chineză, studii recente au descoperit că suplimentele de ginkgo nu prea au efecte în protejarea memoriei. Deși alte studii sugerează că ar putea exista beneficii în acest sens, cea mai mare cercetare pe această temă, care a inclus 3000 de vârstnici, a arătat că ginkgo nu previne și nici nu încetinește demența.

Ginseng

Ultilizat adesea împreună cu gingko, ginsengul este un alt supliment popular care provine din Asia. Ca și în cazul ginkgo biloba, unele studii au sugerat că ginsengul ar putea fi un întăritor eficient pentru creier. Dar dovezile nu susțin această ipoteză: o analiză a mai multor studii clinice a concluzionat că nu există dovezi convingătoare că ginsengul ar proteja capatitățile mintale.

Curcumin

Se află în turmeric și are puternice proprietăți antioxidante. Dar oare explică de ce rata bolii Alzheimer este scăzută în India? Un studiu UCLA a descoperit că persoanele care au luat curcumin s-au descurcat mai bine la testele de memorie și au avut mai puține acumulări de proteine anormale în creier. Din păcate, studiul a inclus doar 40 de persoane și este clar că sunt necesare mai multe cercetări pentru o concluzie pertinentă.

CDP colina

În Europa, CDP colina nu se vinde ca supliment, ci ca medicament, pe bază de prescripție medicală. Potrivit cercetătorilor care au analizat 14 studii, există dovezi că pe vârstnicii care au deja probleme de memorie i-ar putea ajuta acest medicament. Dar nu este clar dacă poate preveni apariția acestor probleme la oamenii sănătoși. Cel mai bine este să cereți părerea medicului.

Suplimente complexe

Multe suplimente pentru memorie au numeroase ingrediente. Deși unele s-ar putea să funcționeze bine împreună, suplimentele complexe sunt greu de studiat și ar putea fi riscante. Pot avea efecte secundare, iar riscul crește direct proporțional cu numărul pilulelor luate. În plus, amestecarea lor cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă poate fi riscantă. Discutați cu medicul înainte de a decide ce suplimente vreți să luați.

Alimentație

Unele suplimente pot fi de ajutor, însă, în general, persoanele sănătoase nu au nevoie de ele. O dietă bogată în legume, fructe de pădure, cereale integrale și pește este indicată pentru a menține sănătatea creierului pe măsură ce înaintați în vârstă. Activitatea fizică, somnul de calitate și suficient, o viață activă social și o minte activă pot fi și ele de ajutor.