Tratamentul bolilor inflamatorii reumatice, esențial în context COVID-19

boli inflamatorii reumatice

Societatea de Reumatologie a atras atenția atât pacienților, cât și medicilor, că, în absența unor semne evidente de infecție cu SARS-CV-2, tratamentul pacienților cu boli inflamatorii reumatice trebuie să continue neschimbat.

Prof. dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății, a explicat, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, marcată pe 16 octombrie, că doar măsurile de protecție pot permite aplatizarea curbei de infectare. ”Ori de câte ori este posibil, realizarea consultațiilor trebuie să se facă la distanță, iar manevrele care necesită prezența în spital sau cabinet medical sa aibă loc doar cu programare. De asemenea, este foarte important ca tratamentul să-și asigure eficacitatea continuă, ceea ce presupune și o bună apărare a organismului împotriva infecțiilor”, a avertizat specialistul, care a prezentat și rezultatele unui studiu efectuat la pacienții cu afecțiuni reumatice de tip inflamator.

Două treimi dintre participanții la studiu au fost femei (multe boli inflamatorii reumatice se întâlnesc mai frecvent la femei), 60%  dintre respondenți cu vârsta peste 65 de ani, iar două treimi suferă de artrita reumatoidă, urmată de artrita anchilozantă, artrita psoriazică sau lupusul eritematos sistemic, precum și scleroza sistemică.

Potrivit studiului, 80% dintre respondenți sunt convinși de faptul că agentul etiologic se poate transmite de la o persoană la alta, iar 90% sunt conștienți de faptul că infecția poate fi transmisă de o persoană asimptomatică. De asemenea, pacienții sunt conștienți că o infecție cu SARS-CoV-2 poate să agraveze evoluția bolii reumatice, peste 80% considerând că tratamentul lor antireumatic trebuie să continue fără modificări față de schema anterioară.

” Majoritatea respondenților consideră că pacienții asimptomatici cu boli inflamatorii reumatice trebuie testați periodic pentru COVID-19, ceea ce, din fericire, se și întâmplă în momentul de față. În ceea ce privește accesul la servicii medicale, studiul a arătat că aproape 90% dintre bolnavi au putut lua legătura cu medicul lor, motivele principale fiind legate de nevoia unei consultații sau de o ajustare a tratamentului, mai puțin de continuare a rețetei”, a explicat prof. dr. Cătălin Codreanu.

Statisticile arată că peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetățeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice  – mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii. Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă, fiind principalul grup de boli profesionale.

”Afecțiunile reumatismale reprezintă una dintre cele mai importante provocări din domeniul sănătății publice având în vedere, în primul rând, povara enormă reprezentată de aceste boli atât pentru pacient cât și pentru sistemele de sănătate și implicit pentru întrega economie, OMS plasând afecțiunea în topul celor mai raportate cauze de boală la populația adultă. În aceste zile se rescrie strategia națională de sănătate pentru următoarea perioadă și consider că aceste boli trebuie să ocupe un capitol important în această strategie. Pandemia de COVID-19 este un moment dramatic care a generat la nivel global o limitare a accesului pacientului cu afecțiuni cronice la servicii medicale specializate și care trebuie să reprezinte, din punctul acesta de vedere, un catalizator în sprijinirea domeniului într-o nouă paradigmă a economiei bunăstării în contextul pandemic, pentru că trebuie să ne gândim și la ce va urma după pandemie”, a spus conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică.

Specialiștii au adăugat că, într-adevăr, trebuie luate măsuri specifice pentru protecția și accesul la servicii medicale al pacienților cu afecțiuni reumatice, unele dintre ele foarte severe. ”Mortalitatea prin boli inflamatorii cronice este în continuare mare în domeniul Reumatologiei, dacă bolnavul nu are acces la tratament”, a completat prof. Codreanu.