Ziua Internațională a Ginecologiei Oncologice – femeile, control anual

Control anual. Peste 1,3 milioane de femei din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancere ginecologice în 2018.

Control anual. Aproximativ 44% dintre femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, 23% au fost cazuri noi de cancer ovarian, 29% – cancer endometrial și mai puțin de 5% au fost diagnosticate cu alte tipuri de cancere ginecologice, de exemplu vulvar și cancer de vagin.

Societatea Europeană de Ginecologie Oncologică (European Society for  Gynecologic Oncology – ESGO) și Rețeaua Europeană a Grupurilor de Militanți împotriva Cancerelor Ginecologice (European Network of Gynecological Cancer Advocacy Groups -ENGAGe) au declarat 20 septembrie 2019 Ziua Internațională a Ginecologiei Oncologice (GO Day), marcată prin apelul „GO pentru…Conștientizare, Acțiune, Speranță, Viață„.

„Ziua GO” este un efort global pentru îmbunătățirea ratei de supraviețuire și a calității vieții pentru femeile din lumea întreagă” a declarat Denis Querleu, președintele ESGO.

“Credem că inițiativa de marca Ziua Mondială de Ginecologie Oncologică în 20 septembrie va încuraja femeile să acționeze, să întreprindă activități locale și să crească gradul de conștientizare în rândul femeilor pentru prevenire, diagnosticare și cele mai bune opțiuni de tratament. ENGAGe face acum un apel la femei să acționeze acum pentru o viață mai sănătoasă“, a spus Esra Ürkmez, co-președinte ENGAGe.

România, pe primul loc

În Europa au fost diagnosticate 21% din cazurile noi în 2018. Cancerul de col uterin reprezintă 67% din aceste cazuri, iar aproximativ 311.000 femei și-au pierdut viața în 2018. În întreaga lume, 468.000 de femei au murit din cauza cancerelor ginecologice în 2018.

România se află pe locul I în Europa la rata deceselor din cauza cancerului de col uterin, cancerul ginecologic cu cea mai mare incidență, în ciuda faptului că este prevenibil, având afecțiuni precursoare, tratabile și vindecabile. Mai mult decât atât, există posibilitatea vaccinării împotriva virusului HPV, infecția cu acesta fiind considerată generatorul în cea mai mare parte a acestui tip de cancer.

Asociația “Îngrijire Acasă” din Brașov este membră a Rețelei Europene a Grupurilor de Militanți împotriva Cancerelor Ginecologice (ENGAGe), președinta Asociației fiind și membru în Consiliul Executiv ENGAG.

Cu ocazia lansării în premieră a Zilei Internaționale a Ginecologiei Oncologice, Asociația a transmis femeilor din România să lase teama și jena, să ceară medicului de familie trimitere la specialist și să facă anual un control ginecologic, indiferent dacă sunt la vârsta fertilă sau la menopauză. „Sănătatea noastră este în primul rând responsabilitatea fiecăreia dintre noi și o obligație morală față de cei dragi, fiindcă viața lor de zi cu zi gravitează în jurul nostru, ca mame, fiice sau partenere de viață. Acționând astfel, acum vom avea impact asupra viitorului – o lume fără cancere ginecologice!” a spus Simona Ene, co-fondator și președinte al Asociației Îngrijire Acasă și membru în Consiliul Executiv ENGAGe.