Ziua Mondială a Creierului 2020 – pași către dispariția Bolii Parkinson

Ziua Mondială a Creierului 2020

Ziua Mondială a Creierului, marcată anual pe 22 iulie, este dedicată creșterii gradului de conștientizare privind îmbunătățirea calității vieții celor care trăiesc cu Boala Parkinson și a aparținătorilor.

Ziua Mondială a Creierului 2020. Federația Mondială de Neurologie (WFN) a încheiat un parteneriat cu Societatea Internațională Parkinson și Afecțiuni Motorii pentru a sprijini cea de-a 6-a ediție a acestei zile. Ediția din acest an este dedicată creșterii gradului de conștientizare a Bolii Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă a creierului.

Împreună cu alte peste 126 de organizații internaționale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN Romania) este dedicată sprijinirii #WFN. Misiunea Federației este de îmbunătățire a calității îngrijirii pacientului, de educare și de suplimentare a cercetărilor pentru persoanele care trăiesc cu Boala Parkinson și a îngrijitorilor lor.

Prevalența bolii, în creștere

„Boala Parkinson afectează persoane de toate vârstele. Una din 100 de persoane cu vârsta peste 60 de ani ajunge să fie diagnosticată. Prevalența acestei boli este în creștere. Acțiunile noastre de astăzi sunt vitale pentru îmbunătățirea vieții celor care au fost și vor fi diagnosticați, în special în contextul actualei crize globale a sănătății. Trăim vremuri complicate și impredictibile la nivel global și astăzi sănătatea oamenilor și profesia de medic au revenit în centrul preocupării tuturor. Pe lângă frecvența și gravitatea bolilor neurologice pe care le cunoșteam deja, acum s-au adăugat complicațiile neurologice generate de COVID”, atrage atenția prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, președinte Societatea de Neurologie din România.

Împreună pentru a elimina boala Parkinson

Peste 8.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an doar la nivelul României, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. Simptomele distinctive ale bolii Parkinson sunt tremurul și mișcările încete. Însă boala afectează funcțiile motrice și funcțiile minții și ale creierului, în general. Perturbă somnul și cogniția, provocând durere și probleme gastrointestinale, anxietate și depresie și reducând motivația și calitatea vieții. Diagnosticarea precoce și accesul la un tratament eficient sunt vitale pentru a ajuta pacienții să găsească alinare și să le îmbunătățească calitatea vieții. Persoanele cu boala Parkinson pot fi afectate în special de pandemia actuală de COVID-19 și sunt încurajate să păstreze contactul cu furnizorii de servicii medicale. „Impactul bolii Parkinson se extinde pe întregul corp și ajunge în fiecare colț al țării”, declară Cristina Vlădău, vicepreședinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România.

”Mulți mă catalogau bețivă”

“44 de ani împliniți. O vârstă frumoasă care, în urmă cu șase ani, părea să deschidă alte perspective în viața mea. Dar nu a fost să fie așa… La aproximativ o lună de la aniversare am fost diagnosticată cu boala Parkinson. Peste noapte devenisem tânăra cu trup îmbătrânit, tânăra a cărui zâmbet avea să devină o poveste clasată printre amintiri. Îmi era rușine să-mi părăsesc locuința, mersul îmi devenise greoi și tremuratul din ce în ce mai vizibil. Dureros era că mulți mă catalogau drept bețivă, necunoscând drama pe care o trăiam. Plimbările în aer liber le făceam seara, târziu. Tremurul a început să se agraveze pe zi ce trecea, durerile musculare erau insuportabile uneori. Mișcările deveneau tot mai greoaie, îmi pierdeam echilibrul, noaptea nu reușeam să adorm, iar ziua ațipeam pe scaun. Au început să se agraveze problemele de memorie, am devenit depresivă plângând mai mereu”, povestește Emilia-Paula Zagavei, președinte Asociația Bolnavilor de Parkinson și a altor Afecțiuni Neurologice Degenerative ‘Sufletul Lalelelor’, Botoșani, ea însăși suferind de această boală.

Boala Parkinson, o problemă internațională

Boala Parkinson afectează peste 7 milioane de oameni de pe tot globul. „Scopul nostru este acela de a crește gradul de conștientizare pentru boala Parkinson și impactul acesteia asupra societății. Scopul este de a îmbunătăți accesul la îngrijiri neurologice de calitate și la tratamente care schimbă viața”, declară prof. Tissa Wijerante, președintele Zilei Mondiale a Creierului.

„Mai mult de 1 din 4 persoane care trăiesc cu Boala Parkinson au fost diagnosticate greșit, inițial. Multe simptome ale Bolii Parkinson sunt înțelese și tratate greșit, în detrimentul celor care trăiesc cu această afecțiune. Există o nevoie profundă de îmbunătățire a standardelor de îngrijire la nivel international”, atrage atenția prof. Wolfgang Grisold, secretar general Federației Mondiale de Neurologie.