Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu

testeaza tensiunea arterială

Testează tensiunea arterială. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar, dintre acestea, hipertensiunea este pe primul loc.

Medicii atrag atenția că tensiunea arterială trebuie verificată frecvent. Societatea Română de Cardiologie a lansat campania de informare și conștientizare ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu” pentru a convinge oamenii să discute despre această problemă, pentru a-i ajuta să recunoască semnele hipertensiunii și să ia măsuri pentru prevenirea sau ținerea sub control a bolii.

”Speranța de viață redusă din România, cu aproximativ 6% sub media Uniunii Europene, se corelează cu un PIB redus alocat sănătății. În condițiile unui control sub optim, de numai 33%, al valorilor tensionale și cum numai 37% dintre pacienții hipertensivi au valorile LDL- colesterol controlate, sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului și programe consolidate de informare a populației. O scădere chiar ușoară a valorilor tensiunii printr-un tratament corect și un stil de viață adecvat ar putea reduce cu 7% riscul de deces prin infarct și cu 10% riscul de deces prin accident vascular- cerebral”, a atras atenția prof. dr. Dragoș Vinereanu, președinte Societatea Română de Cardiologie (SRC). ”Accidentul vascular -cerebral în România se situează undeva la peste 60.000 de cazuri pe an- un număr foarte important. Dacă adunăm mortalitatea prin infarct miocardic cu mortalitatea prin accident vascular-cerebral ajungem la cea mai importantă cauză de mortalitate din România”, a semnalat și prof. Bogdan O. Popescu, președinte Societatea de Neurologie din România.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din numărul de decese. ”Numai hipertensiunea arterială a generat, în anul 2017, aproximativ 30.000 de decese, mare parte dintre acestea putând fi evitate sau amânate prin politici de sănătate publică ce vizează orientarea către un stil de viață sănătos”, a  afirmat conf. dr. Florentina Furtunescu, Institutul Național de Sănătate Publică.

Hipertensiunea afectează, în acest moment, 7,4 milioane de pacienţi în România, ceea ce înseamnă 45% din populaţia adultă. ”Este oportună astfel crearea unui program național de screening pentru hipertensiune arterială și pentru factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, un modul de educație pentru viață sănătoasă (prin medici, școală, comunitate), precum și reglementări legale pentru limitarea conținutului de sodiu și glucide în produsele alimentare”, a explicat prof. dr. Doina Dimulescu, președinte Societatea Română de Hipertensiune.

Campania ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu” se va derula în principal în mediul online. ”Prevenția și depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este o misiune în sine pentru noi, medicii cardiologi, dar și pentru fiecare persoană care, odată informată, are datoria de a-i avertiza și pe alții asupra importanței testării tensiunii arteriale”, a declarat conf. dr. Elisabeta Bădilă, președinte al Grupului de lucru pe hipertensiune arterială din cadrul SRC. Tinerii cu vârste între 25 și 40 de ani sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acetsei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. Jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune arterială, o boală care poate fi depistată foarte ușor printr-un control al tensiunii arteriale, nu știu acest lucru. Este considerată hipertensiune arterială o valoare de peste 135/85 mm HG (măsurată acasă), echivalent cu peste 140/90 mm HG măsurată în cabinetul medical.