Riscurile la care se supun tinerii când ignoră hipertensiunea arterială

Specialiștii atrag atenția asupra lipsei educației medicale a populației, mai ales în ceea ce privește ignorarea hipertensiunii arteriale, unul dintre cei mai gravi factori ai accidentului vascular- cerebral (AVC). Fraza cel mai des întâlnită, mai ales la anumite categorii de vârstă, este „ne considerăm niște persoane tinere care nu concep să ia pilule pentru tensiune de la vârsta de 35 ani.

„La noi, pentru că nu țipă, hipertensiunea arterială este considerată încă un lucru peste care poți să treci. Lumea consideră normal să ai și valori tensionale mai mari”, a atras atenția conf. dr. Valerica Tudorică, adăugând că medicii specialiști neurologi tratează accidentul vascular – cerebral ca o boală care „a apărut pe niște comorbiditati poate neglijate, poate incorect tratate, de multe ori și din lipsa cunoștințelor medicale și a imprimării în mentalul public a unor idei greșite.

Un alt aspect important pentru a stabili un protocol de lucru cât mai clar, atât pentru medici, cât și pentru pacienți, este înțelegerea faptului că cel mai important rol în informarea și profilaxia patologiei accidentului vascular – cerebral o are, și în opinia colegilor de alte specialități, medicul de familie. „Din punctul meu de vedere, dificultatea cea mare este să creăm o medicină de familie puternică. Ea este  baza și dacă baza este solidă și bună, noi ceilalți care venim de pe alte trepte, am avea o misiune mult mai ușoară. Eu zic că prevenția primară contează foarte mult. Din momentul în care s-a produs un AVC tot medicului de familie îi revine sarcina dificilă să facă prevenția secundară așa cum trebuie, tocmai în ideea de a nu recidiva. În ceea ce privește monitorizarea strictă, aici clar este opțiunea familiei, deși de multe ori familiile au senzația că medicul de familie nu face la fel urmărirea pacientului cum o face medicul specialist. Lucru total greșit!”, a concluzionat specialistul.

Prima conferință din cadrul primului program național multidisciplinar despre accidentul vascular – cerebral, „AVC 360° – Călătoria Pacientului”, inițiat de ARCIS EDU (Asociația Română de Comunicare în Sănătate), a reunit la Craiova 265 de medici, dintre care 208 specialiști și medici primari, cărora li s-au alăturat 57 de medici rezidenți.