Activitatea de transplant medular, în creștere – este nevoie de donatori de celule stem hematopoietice

Zeci de români, atât adulți, cât și copii, sunt pe lista de așteptare pentru efectuarea unui transplant sau pentru găsirea unui donator de celule stem hematopoietice neînrudit.

Șansele acestora de a găsi un donator compatibil cresc pe măsură ce tot mai mulți români se înscriu în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

”Avem pe lista de așteptare pacienți de toate vârstele. Sunt aproape 60 de pacienți adulți care așteaptă un transplant în următoarele luni, predominant pacienți cu leucemie acută, dar și pacienți cu anemia plastică și alte boli hematologice maligne. Cu siguranță că ne dorim să creștem activitatea de transplant. Suntem foarte aproape de a deschide un nou centru de transplant și la Cluj. Sperăm că vor prelua și dânșii o parte din transplanturi și sperăm că în următorii ani vom reuși să facem această listă de așteptare mai scurtă și să oferim această procedură mai rapid tuturor pacienților care au nevoie”, a afirmat prof. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, în cadrul evenimentului organizat în preambulul Zilei mondiale a donatorilor de celule stem hematopoietice (marcată anual pe 16 septembrie).

Potrivit acesteia, în cei zece ani de la primul transplant de celule stem s-au efectuat 2.000 de transplanturi la Institutul Clinic Fundeni, majoritatea intervențiilor fiind realizate cu celule de la donatori neînrudiți.

De asemenea, și peste 40 de copii așteaptă procedura de transplant în cadru Institutului Clinic Fundeni. ”Pentru unii dintre ei avem identificat donatorul și așteptăm doar confirmarea datelor de disponibilitate pentru donare, dar sunt și mulți copii care își așteaptă un donator și n-aș vrea să vă transmit emoția părinților care ne întreabă aproape în fiecare zi dacă știm când va fi posibil lucrul acesta.  Cred că trebuie cu toții să sensibilizăm oamenii sănătoși, tinerii, mai ales bărbați tineri care să doneze cellule stem hematopoietice. Șansa pacienților români este de a găsi donatori în populația din România. De aceea insistăm și facem apel la oamenii de bine din țara aceasta să se înscrie în Registrul donatorilor pentru că vor putea dărui viață”, a explicat conf. dr. Anca Coliță, managerul Institutului.

96.921 de donatori potențiali s-au înscris până în prezent în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dintre care un număr de 4.532 s-au înscris în 2023. De la înființarea Registrului, în aprilie 2013, 430 de pacienți români au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru un număr de 22 dintre aceștia, persoanele compatibile au fost din România, iar pentru ceilalți, donatorii compatibili au fost găsiți în registrele din alte țări, precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Slovenia, Belgia, Austria, Turcia sau India. În prezent, 41 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

”70.000 de potenţiali donatori înscrişi sunt testaţi minim HLA, HLA-B, HLA-DRB1. Baza de căutare este incomparabil mai mare datorită interconectării cu registrele internaţionale din 56 de ţări. Donatorii potenţiali înscrişi sunt reprezentanţi în cadrul segmentelor de vârstă în mod echilibrat pe grupe de vârstă. Cel mai bine reprezentaţi sunt bărbaţii cu vârsta 26-35 de ani şi 36-45 ani. Cei mai mulţi potenţiali donatori înscrişi sunt din Oradea, Bucureşti, Timişoara, Arad, Olt, Galaţi”, a spus Traian Laurian Arghişan, directorul general interimar al Registrului.

În Registrul Mondial al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrişi 42 de milioane de potenţiali donatori din 56 de ţări. Peste un milion de pacienţi au făcut transplant de CSH. Anual 50.000 de pacienţi aşteaptă un donator neînrudit compatibil. 50% dintre pacienţii cu donator identificat îl găsesc în altă ţară. Din anul 2013 până în prezent au fost solicitate servicii de căutare pentru 2.219 pacienţi străini.

„Este necesară creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registru din toate zonele ţării, mărind şansele de a a salva mai mulţi pacienţi care suferă de boli hematologice severe”, a mai adăugat directorul Registrului.

Principalul avantaj al transplantului de celule stem hematopoietice este că oferă o șansă la vindecare sau de remisiune îndelungată pacienților care suferă de cancere de sânge și au indicație pentru această procedură. Datele arată că în leucemia acută cu risc înalt, rata de supraviețuire la 5 ani este de 60- 70% după transplant față de doar 10% la persoanele fără transplant.

În lume, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și în cazul unor afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite.

Modalitatea de înscriere în Registru și ce înseamnă, de fapt, donarea de celule stem hematopoietice, găsiți AICI.