Aplicarea biotehnologiei în medicină – beneficii pentru pacienți

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei este celebrată între 25 septembrie și 1 octombrie și reprezintă un prilej anual de a marca progresul științific în domeniul biotehnologiei.

Prima Săptămână Europeană a Biotehnologiei a avut loc în 2013 și a marcat cea de-a 60-a aniversare a descoperirii moleculei de ADN (în 1953). Conform definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), “biotehnologia reprezintă aplicarea științei și tehnologiei la organismele vii, precum și la părți, produse și modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producție de cunoștințe, bunuri și servicii.”

Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice și biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienți. Ca urmare a progresului medical, multe boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp.

Asociația Local American Working Group (LAWG) celebrează anual Săptămâna Europeană a Biotehnologiei printr-o serie de activități dedicate, în scopul creșterii gradului de informare cu privire la utilizarea biotehnologiei în viața de zi cu zi.

„Biotehnologia este una dintre cele mai bine plasate industrii pentru a răspunde unora dintre cele mai presante provocări ale prezentului și ale viitorului, cum ar fi îmbunătățirea calității vieții, tratarea bolilor dificile, accesibilitatea și sustenabilitatea sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, pentru ca această promisiune să devină realitate, sectorul biotehnologiei necesită politici de reglementare solide care să susțină inovația pe termen lung”, menționează Frank Loeffler, Președinte LAWG.

„Biotehnologia este adesea un erou necunoscut în viețile noastre, iar Săptămâna Europeană a Biotehnologiei explică modul în care ne ajută să ne susținem sănătatea, aprovizionarea cu alimente și tranziția noastră critică către o societate durabilă”, consideră Dr. Claire Skentelbery, Director General EuropaBio.