Alimentația, parte din procesul de vindecare

Copiii internați la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București beneficiază de un nou meniu echilibrat din punct de vedere nutrițional și adaptat nevoilor lor.

Proiectul  „Gustos și sănătos în farfuria din spital”, o inițiativă dedicată îmbunătățirii calității alimentației în spitalele de pediatrie din România a fost implementat timp de opt luni, beneficiind de o echipă formată din experți în nutriție, bucătari, medici pediatri și gastroenterologi. Proiectul din Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” este unul pilot, el urmând să fie extins și în alte spitale de pediatrie din România, primul pe listă fiind Spitalul de Pediatrie Pitești.

„Gustos și Sănătos în Farfuria din Spital este despre a răspunde unei nevoi – aceea de a hrăni corect copiii în procesul de vindecare”, a explicat Victoria Olteanu, președintele Asociației ”Din grijă pentru copii”.

Pentru a reuși implementarea unui meniu sănătos, bucătăria spitalului a fost dotată cu echipamente importante – un cuptor profesional pentru prepararea sănătoasă a felurilor de mâncare din noile meniuri, mixere și blendere, tăvi și ustensile. Alături de acestea, a fost implementat un sistem modern de transportare a mâncării prin tăvi termoizolante pentru ca prânzul – mâncarea principală a zilei – să fie servit cald micilor pacienți. Acest sistem de transportare a implicat și organizarea unui spațiu dedicat spălării vaselor, organizat corespunzător unui circuit de spital. De asemenea, au fost organizate cursuri de gătit pentru personalul din bucătărie, au fost optimizați timpii de preparare și au fost implementate ghiduri practice ușoare de urmat, pentru a ajuta întregul personal să pună în aplicare noile rețete.

”În foaia de observație a unui pacient, la numărul 1 este alimentația. Mâncarea este particularizată, depinde de vârsta pacientului, de greutate, de felul bolii (acută sau cronică), de prezența alergiilor sau a intoleranțelor, etc. Mâncarea este parte din vindecarea în boala acută, trebuie să aibă în structură hidrați de carbon, proteine, aminoacizi, etc. Un pacient hrănit bine, cu produse naturale, de bună calitate, se va vindeca mai rapid. Și cred că este important să învățăm aparținătorii cum să-i hrănească pe cei mici”, a atras atenția și dr. Ana Maria Davițoiu, director medical Spitalul Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”.

„Adaptarea alimentației la nevoile fiecărui mic pacient sprijină nu doar refacerea fizică, ci și confortul emoțional, oferindu-i energia necesară pentru a lupta împotriva bolii. Astfel, o nutriție adecvată în spital devine un pilon central în îngrijirea medicală, iar fiecare copil primește sprijinul necesar pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate”, a completat și Ema Mărgineanu, dietetician și nutriționist licențiat.