Anemia aplastică afectează 2 persoane dintr-un million- cum depistăm boala?

anemia aplastică

Anemia aplastică este o boală rară și gravă a sângelui, care apare atunci când celulele stem din măduva osoasă se deteriorează și nu mai sunt produse suficiente celule sanguine pentru a ajuta organismul să funcționeze normal. Potrivit statisticilor europene, doi oameni la un milion pot primi anual acest diagnostic.

Medicii atrag atenția că boala poate fi subdiagnosticată în România, având în vedere că se știu prea puține lucruri de către publicul larg. În plus, pacienții au nevoie de ajutor, au nevoie să stea de vorbă cu persoane afectate de aceeași boală, dar și cu psihologi care să-i ajute să treacă peste trauma provocată. Pentru a veni în sprijinul pacienților și al aparținătorilor, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) desfășoară campania de informare și conștientizare „Anemia Aplastică – Tot ce trebuie să știi”. În cadrul acestui demers este lansat un program prin care pacienții și familiile acestora vor beneficia săptămânal, în mod gratuit, de consultații psihologice de grup, organizate în sistem online (pe Zoom).

Anemia aplastică dobândită apare frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri. Printre cauzele cele mai frecvente asociate cu apariția anemiei aplastice dobândite sunt: expunerea la produse chimice (de exemplu benzen, arsenic anorganic), administrarea anumitor medicamente (precum antibiotice, antineoplazice, antiinflamatoare nesteroidiene, sporuri de aur, quinacrina), hepatitele, sarcina, virusuri (Epstein-Barr și citomegalovirusul) sau radiațiile.

”Pentru diagnosticul pozitiv al anemiei aplastice trebuie să existe cel puțin două criterii din următoarele: valoarea Hemoglobinei (Hb) sub 10g/dl, număr de Neutrofile < 1500/mmc, număr de Trombocite < 150.000/mmc, în absența altor cauze secundare și în prezența unei celularități medulare scăzute  (sub 25 -30%). Tratamentul anemiei aplastice se adresează simptomelor și este stabilit în funcție de severitatea bolii. Acesta poate include medicamente imunosupresoare, transfuzii de sânge sau transplant de celule stem hematopoietice. Anemia aplastică nediagnosticată și netratată corespunzător poate pune viața pacienților în pericol și poate duce la complicații grave precum sângerarea, infecții severe, disfuncții de organ sau afecțiuni grave precum leucemia sau alte boli hematopoietice clonale”, a explicat dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.

Simptomele anemiei aplastice

Primele semne care indică anemia aplastică sunt reprezentate de numărul mic de celule roșii, albe și trombocite din sânge, iar deficitul fiecăreia dintre aceste categorii provoacă diferite simptome.

  • Numărul mai mic de celule roșii în sânge produce oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație, paloarea pielii, gingii și unghii palide, amețeală, dureri, mâini și picioare reci, dureri în piept.
  • Numărul redus de celule albe în sânge duce la febră, infecții frecvente sau severe, simptome persistente asemănătoare gripei.
  • Numărul mai mic de trombocite în sânge determină sângerări sau vânătăi ușoare, pete roșii pe piele, sângerări nazale, sângerări ale gingiilor, sânge în scaun și perioade menstruale grele.

Pe lângă acestea, pacienții mai pot observa erupții cutanate, infecții care durează o vreme mai îndelungată sau greață.

Unui pacient palid, medicul de familie îi recomandă un pachet de analize dintre care, obligatoriu, o hemoleucogramă. Din studiul acesteia, medicul poate suspecta boala și ulterior trimite pacientul către medicul specialist hematolog care decide următorii pași spre diagnosticul corect, a afirmat dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie și preşedintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Medicii recomandă analize de sânge pentru diagnosticarea afecțiunii, însă pentru un rezultat precis, pot fi necesare și alte investigații, precum biopsia măduvei osoase, ecografii, teste hepatice sau radiografii toracice.

Deși nu există nicio modalitate de a preveni această formă de anemie, anumite categorii de persoane prezintă un risc mai ridicat, precum: pacienții diagnosticați cu cancer, care urmează sesiuni de radioterapie ori chimioterapie, pacienții cu anumite boli infecțioase, cei cu tulburări autoimune sau afecțiuni congenitale ce pot afecta măduva osoasă.

Diagnosticul unei afecțiuni grave, precum Anemia Aplastică, are un impact emoțional puternic atât pentru pacient, cât și pentru familiile și prietenii lor, neadaptarea la noile condiții de viață rezultate din apariția bolii putând conduce la tulburări psihice de tip afectiv sau anxios. Depresia poate grăbi evoluția bolii, poate scădea aderența la tratamentul medical și a funcționalității și calității vieții, ceea ce ne arată încă o dată că sprijinul emoțional și social sunt la fel de importante ca tratamentul medical. Un grup de sprijin și consiliere psihologică ajută pacientul să înțeleagă că nu este singur, să învețe din experiențele altora, să se simtă acceptat și confortabil în compania unor persoane care îl înțeleg”, a menționat psiholog Doranda Bârsan, mamă a unui tânăr cu Anemie Aplastică și vicepreședinta Asociației Prietenii lui Adrian.

Formularul pentru înscrieri la sesiunile de terapie poate fi accesat AICI.