Asistent virtual pentru pacienții din România

Românii pot solicita informații referitoare la sănătate de la Asistentul Virtual, lansat de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR).

Proiectul reprezintă un agregator de informații din domeniul sănătății. Este un instrument online care utilizează un algoritm de valori și comparatori cu ajutorul modelului de inteligență artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătății.

”Așa cum știm, suntem pe ultimul loc în Europa la educația sanitară a populației. Românii au nevoie să găsească informațiile repede și să aibă certitudinea că acestea sunt certificate. Platforma lansată astăzi va fi tradusă pentru a fi disponibilă și la nivel european”, a anunțat Cezar Irimia, președinte APCR.

Având în vedere contextul emergent în materie de tehnologia informațiilor și de digitalizare, Alianța își propune să pună la dispoziția publicului larg un instrument digital simplu care permite căutarea, compararea și afișarea contextuală a informațiilor generale despre sănătate, acțiune care are scopul de a aduce mai aproape de utilizator informații precise, concise, într-un limbaj inteligibil, adaptat.

Per ansamblu, pe baza întrebărilor adresate de către utilizator, aplicația caută informații în peste 390 de surse certificate și oferă informații pe toate cuvintele cheie care au legătură cu sănătatea omului, inclusiv informații orientative despre nutriție și psihologie.

”Aplicația nu oferă informații legate de medicamente și nici nu recomandă medici. Răspunsurile pot fi salvate și, de exemplu, dacă am cerut recomandări ce întrebări să-i punem medicului la care avem consultație, putem merge cu lista printată pentru a fi siguri că am obținut toate informațiile necesare de la medic. Asistentul Virtual este destinat să ofere informații generale și educaționale despre sănătate, dar nu are rolul de a furniza consiliere medicală profesionistă, diagnostic sau tratament. Asistentul Virtual nu trebuie să fie utilizat ca un substitut pentru consultația cu un medic sau alt profesionist în domeniul sănătății”, a explicat și Alin Bujan, managerul de proiect.

Asistentul Virtual poate fi consultat pe www.asistent.aliantapacientilor.ro.