Asociația Transplantaților: Traseul recunoștinței față de donatorii de organe

eveniment Asociația Transplantaților

Asociația Transplantaților din România: Zeci de motocicliști și bicicliști au parcurs sâmbătă, 27 iulie, de Ziua Donatorului de Organe, traseul recunoștinței față de cei care au donat organe pentru a salva viața semenilor lor.

Organizat de Asociația Transplantaților din România (ATR), evenimentul a reprezentat o recunoaștere publică a recunoștinței persoanelor transplantate față de donatorii lor și familiile acestora. Datele oficiale arată că în anul 2018 au fost efectuate următoarele transplanturi: 183 renale (119 de la donatori în moarte cerebrală), 69 hepatice (58 de la donatori în moarte cerebrală), 7 de cord, niciunul de pancreas sau combinat rinichi- pancreas și 4 transplanturi pulmonare.

”Marșul” a avut ca punct de plecare Spitalul Sf. Maria, ”leagănul” transplantului pulmonar, și ca finish Institutul Clinic Fundeni, unde a avut loc o slujbă religioasă în memoria tuturor celor care au salvat viața altor persoane.

“Spitalul Clinic Sfânta Maria are bucuria să fie punctul de plecare pentru Marșul Ciclist de astăzi. Suntem alături de pacienții noștri și de familiile acestora. Transplantul de plămân, ficat, dezvoltate deja medical și logistic, au deja tradiție în spital, iar în viitorul apropiat, în Noul Centru de Transplant multiorgan – cel simultan de pancreas – rinichi, ori cardiac, vor diversifica activitatea pe care o dorim înțeleasă just, transparentă și susținută de leadership-ul politico – administrativ”, a declarat prof. dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria.

Legat de numărul transplanturilor și proveninența organelor transplantate, Gheorghe Tache, președintele ATR, a atras atenția că trebuie să crească numărul de donatori, ”pentru că numărul celor care mor este mult mai mare decât al celor care beneficiază de o procedură de transplant. O problemă care trebuie rezolvată urgent este numărul insuficient al medicilor specialiști de Terapie Intensivă, adică exact cei care trebuie să îl monitorizeze pe pacientul aflat în moarte cerebrală 24 din 24 de ore”.

Evenimentul organizat sâmbătă a avut și rol de conștientizare a beneficiilor donării și de înțelegere de către publicul larg a importanței acceptării donării de organe în cazul rudelor aflate în moarte cerebrală.  ”În ultimii ani, 1.146 de familii au fost de acord cu prelevarea organelor celor dragi decedați. Ultimele date arată că anul trecut erau pe listele de așteptare peste 6.000 de pacienți și că s-a solicitat acordul pentru donare unui număr de 248 de familii, din care 57 au refuzat”, a declarat și Amali Teodorescu, vicepreședinte ATR.