ASPTMR: servicii comunitare integrate pentru pacienții cu tuberculoză și familiile lor

ASPTMR proiect tb

ASPTMR: Tuberculoza este una dintre principalele boli infecțioase din lume, iar România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cazuri noi, recidive, tuberculoze multidrog rezistente, decese și numărul de cazuri de tuberculoză la copii.

ASPTMR: În procesul continuu de eradicare a bolii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă tratarea tuberculozei în regim de ambulator pentru toate cazurile necomplicate (medical sau social).

”Derularea proiectelor finanțate de Fondul Global în România a dus la concluzia că țara noastră nu are serviciile și metodologia necesare îngrijirii pacienților cu TB în ambulator. Avem multe de făcut în ceea ce privește pacientul cu tuberculoză și îngrijirea acestuia, precum și în ceea ce privește abordarea integrativă a bolii. Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă a câștigat un grant cu aplicația <Servicii comunitare integrate pentru pacienții cu tuberculoză și familiile lor – SCI – TB>, al cărui buget total este de 249.468,90 euro pentru o perioadă de 2 ani”, a anunțat Cătălina Costantin, președintele Asociației, în cadrul conferinței de lansare a proiectului.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului este dezvoltarea unei metodologii de lucru pentru oferirea de servicii comunitare integrate pacienților cu TB si familiilor lor cu implicarea actorilor locali și naționali cu atribuții în domeniu, printr-o abordare multi-stakeholder, și va avea la bază hărți județene de nevoi și resurse pentru pacienții cu TB.

De asemenea, 60 de actori locali (ONG-uri, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, jurnaliști, medici de familie, asistenți medicali, psihologi etc) vor fi instruiți pentru a oferi servicii integrate pacienților cu tuberculoză și familiilor acestora. În cadrul proiectului va avea loc și derularea unei campanii de advocacy pentru  adoptarea de către autoritățile publice locale și centrale a unei metodologii de lucru pentru oferirea de servicii comunitare integrate pentru pacienții de TB și familiile lor prin implicarea a cel puțin 15 reprezentanți ai organizațiilor societății civile și a 20 de foști pacienți cu TB. Proiectul este implementat în trei județe (Constanța, Prahova și Dolj), fiind derulat de ASPTMR în parteneriat cu Romanian Angel Appeal (RAA), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Asociația Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice (CMPP), LHL International Tuberculosis Foundation, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-202.

Potrivit datelor ASPTMR, pacienții cu tuberculoză nu își cunosc drepturile și, de multe ori, sunt supuși diferitelor forme de abuz. ” Proiectul presupune și dezvoltarea competențelor a 6 angajați ai ASPTMR de a oferi servicii de consiliere psiho-socială și asistență juridică pentru cel puțin 100 de pacienți cu TB sau familiile acestora. Vor putea fi sprijinite și litigii/acțiuni întreprinse în justiție de către pacienți cu TB”, a mai spus Cătălina Constantin.