Ziua tuberculozei în pandemia de COVID-19: avertisment privind subdiagnosticarea bolii

Ziua Tuberculozei- mesaje Stefan

Pe 24 martie, de Ziua Tuberculozei, turnul de comunicații Ciurel din București va fi luminat în roșu, culoarea de luptă împotriva tuberculozei.

Ziua Tuberculozei. De asemenea, cei care doresc să susțină persoanele cu tuberculoză din jurul lor o pot face în mediul online, pe rețelele de socializare, postând un selfie cu un mesaj de încurajare.

”Din cauza pandemiei, nu putem face evenimente publice, dar invităm pe toată lumea să se alăture campaniei noastre de informare din mediul online, pe rețelele de socializare. Ultimul an a fost extrem de provocator pentru toată lumea. Pacienții cu tuberculoză s-au trezit peste noapte cu spitalele transformate în unități COVID-19. Din cauza pandemiei, oamenii au devenit mai reticenți în a se duce la medic când se simt rău, iar asta a dus la o subdiagnosticare a cazurilor de tuberculoză și, mai mult decât atât, la o diagnosticare târzie. Ceea ce înseamnă că pacienții ajung foarte târziu la medic, când deja boala se agravează și devine din ce în ce mai greu de tratat. O persoană cu tuberculoză nediagnosticată va infecta alte persoane sănătoase din preajma sa. De aceea, este foarte important ca tuberculoza să fie diagnosticată cât mai rapid. În continuare, o parte din pacienții cu tuberculoză nu au acces la tratamentul corect care-i poate vindeca”, atrage atenția Ștefan Răduț, vicepreședinte Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă din România (ASPTMR).

Simptome

Semnele obișnuite ale tuberculozei pulmonare sunt:

  • tuse persistentă care durează mai mult de 2-3 săptămâni, însoțită uneori de flegmă (spută) cu sânge și durere în piept
  • febră sau subfebrilitate care nu cedează în timp
  • transpirații pe timpul nopții
  • lipsa poftei de mâncare
  • scăderea în greutate
  • senzația de slăbiciune și de oboseală
  • astenie
  • umflături în zona gâtului, la subraț sau în vintre (zona abdomenului)
  • insomnie
  • nervozitate.

Normă de hrană pentru bolnavi

Din fericire pentru pacienții români, după aproape 3 ani de așteptare au fost aprobate Normele Legii Tuberculozei. ”În scurt timp, pacienții cu tuberculoză vor începe să primească o normă de hrană pentru a face față mai ușor tratamentului. De asemenea, proiectul de depistare activă a tuberculozei este un succes. În proiect funcționează patru caravane care merg în zonele rurale cu accest deficitar la un medic specialist și depistează pacienți cu tuberculoză care, altfel, ar fi ajuns foarte greu la medic. Tot în acest proiect, ASPTMR oferă suport pacienților cu tuberculoză. Pacienții sunt puși în contact telefonic cu persoane de suport care sunt, la rândul lor, foști pacienți sau psihologi”, mai spune Ștefan.

Ziua Mondială a Tuberculozei 2021

În fiecare an, pe 24 martie, la nivel global este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei, pentru a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare de sănătate, sociale și economice ale TBC și pentru a intensifica eforturile în vederea stopării epidemiei globale de TBC.

Data marchează ziua din 1882 când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

TBC rămâne unul dintre cei mai letali ucigași infecțioși din lume. În fiecare zi, aproape 4.000 de oameni își pierd viața din cauza TBC și aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 63 de milioane de vieți din anul 2000.

Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei 2021 – „Timpul trece” – transmite mesajul că lumea nu mai are timp să acționeze în conformitate cu angajamentele luate de liderii globali pentru a pune capăt bolii. Acest lucru este deosebit de critic în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol progresul strategiei End TB și pentru a asigura accesul echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu efortul OMS către realizarea obiectivului de  acoperire universală cu servicii de Sănătate.

Apelul OMS

Organizația Mondială a Sănătății a solicitat tuturor factorilor implicați să respecte promisiunile făcute:

– Accelerarea răspunsului la eradicarea tuberculozei pentru a atinge țintele stabilite în Obiectivele de dezvoltare durabilă, strategia OMS pentru Oprirea TBC (End TB), Declarația de la Moscova pentru a pune capăt TBC și declarația politică a reuniunii la nivel înalt a ONU privind TBC.

-Diagnosticarea și tratarea a 40 de milioane de persoane cu TBC până în 2022, inclusiv 3,5 milioane de copii și 1,5 milioane de persoane cu TBC rezistentă la medicamente. Acest lucru este în concordanță cu efortul general al OMS de acoperirea universală cu servicii de Sănătate și cu inițiativa emblematică a directorului general al OMS „Find. Treat. All. #EndTB”, realizată împreună cu Fondul Global și Parteneriatul Stop TB.

-Atingerea țintei de 30 de milioane de persoane cu tratament preventiv TBC până în 2022, astfel încât persoanele cele mai expuse riscului să primească tratament preventiv TBC, inclusiv 24 de milioane de persoane de contact din gospodărie cu pacienți cu TBC – dintre care 4 milioane sunt copii sub 5 ani – și 6 milioane de persoane care trăiesc cu HIV.

-Mobilizarea finanțării suficiente și durabile pentru a ajunge la 13 miliarde de dolari pe an pentru a sprijini eforturile de a pune capăt TBC; pentru fiecare dolar investit pentru a pune capăt TBC, 43 de dolari sunt returnați ca beneficii ale unei societăți funcționale sănătoase.

-Investiții în cercetarea TBC pentru a ajunge la cel puțin 2 miliarde de dolari pe an pentru  știință mai bună, instrumente mai bune și livrare mai bună.