În era terapiei personalizate, rolul diagnosticului în oncologie este primordial

Tratamentele nou înregistrate la nivel european, care individualizează din ce în ce mai mult terapia pentru pacienții oncologici, au demostrat clinic o creștere a eficacității și o scădere a reacțiilor adverse, demostrându-și utilitatea în tratarea eficientă a diverselor tipuri de cancere.
Recentul val de inovație a oferit opțiuni multiple pentru managementul cancerului, noile tratamente – și combinațiile dintre ele – schimbând în mod continuu paradigmele terapeutice.
”Progresele în domeniul oncologiei nu au fost niciodată mai rapide: creşterea utilizării medicaţiei moleculare, apariţia şi succesul imuno-oncologiei şi a medicinii bazate pe genomică au transformat şi au redefinit modalităţile de tratament oncologic, contribuind la ameliorarea semnificativă a rezultatelor terapiilor pacienţilor cu cancer. În ciuda acestor fapte, cancerul continuă să rămână, şi la început de mileniu, o provocare pentru medicina modernă, responsabil de circa 20% din decesele umane de pe întreaga planetă. Lupta împotriva cancerului nu trebuie să înceteze, obligând la un angajament maxim în cercetare, care să identifice noi mijloace de screening, diagnostic şi tratament”, a atras atenția prof. univ. dr. Lucian Miron, șef Clinica Oncologie Medicală, Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”.
Însă, pentru a putea vorbi de un tratament personalizat, cu terapii inovatoare, sunt necesare investiții în capacitatea de diagnosticare a acestor boli oncologice.
”În era terapiei personalizate, rolul jucat de diagnostic este primordial. Un diagnostic exact reprezintă identificarea pacientului țintă care va putea beneficia de o terapie adaptată lui. Schimbarea paradigmei legată de o schemă terapeutică fezabilă pentru toți pacienții cu același tip de cancer duce la înțelegerea obligativității respectării protocoalelor de diagnostic, a diagnosticului integrativ în cadrul aceluiași laborator și scăderea timpului de diagnostic. Realizarea acestor centre de excelență, acreditate internațional, va duce la realizarea trasabilității stricte a pacienților oncologici cu rezultate în indicatorii de supraviețuire sau calitate a vieții. Stabilirea rolului echipelor multidisciplinare în procesul de reducere a diferențelor dintre bunele practici și practica reală va duce la standardizarea diagnosticului primar în diferitele zone ale țării”, a completat prof. univ. dr. Ovidiu Pop, șef disciplină Morfopatologie – Universitatea Oradea.