#ÎmpreunăÎnvingemCancerul: diagnostic complet și operativ în oncologie

#ÎmpreunăÎnvingemCancerul logo

#ÎmpreunăÎnvingemCancerul. Numărul pacienților afectați de cancer din Europa a crescut cu 50% în ultimii 20 de ani, iar previziunile sunt sumbre.

”ÎmpreunăÎnvingemCancerul. În lipsa unor acțiuni concrete și de impact, se estimează că, până în 2035, numărul deceselor provocate de afecțiunile oncologice și hemato- oncologice va crește cu mai mult de 24%, aceste boli urmând a deveni principala cauză de mortalitate din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor Globocan, în România, în anul 2020, s-au înregistrat 98.886 cazuri noi de cancer (53.881 la bărbați și 45.005 la femei) și 54.486 decese din cauze oncologice. Cele mai des întâlnite cancere, în 2020, au fost cele de plămâni (12.122 cazuri noi), de sân (12.085 cazuri noi), de prostată (8.055 cazuri noi), de colon (7.885 cazuri noi) și de vezică urinară (5.135 cazuri noi). Aceste date sunt extrapolate pe baza datelor din 2018 provenite din două registre regionale – Cluj și Timișoara. Rata de supraviețuire la 5 ani în România este la jumătate față de alte state europene, ceea ce arată nevoia de intervenție rapidă pe toate palierele, de la prevenție până la tratament. Diagnosticarea cancerelor se face, în general, în stadii avansate (de exemplu, cancerul pulmonar este depistat în stadiul IV), devenind evidentă necesitatea de îmbunătățire a accesului la diagnostic.

#ÎmpreunăÎnvingemCancerul. ”Pacienții cu afecțiuni oncologice au nevoie de un diagnostic complet și operativ, care include PETCT și rezultate HP la mai puțin de două săptămâni, acces la RMN decontat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate  în mai puțin de două săptămâni, dar și testări genetice. Decizia multidisciplinară este necesară înainte de orice secvență terapeutică. Centrele de oncologie ar trebuie să se reunească în Tumor Board zilnic, dacă numărul pacienților oncologici justifică această frecvență. În ceea ce privește radioterapia, este necesar un protocol instituțional detaliat, respectarea intervalelor optime între secvențele terapeutice, respectarea asocierilor optime de RT+ CT (mai ales concomitentă). Este nevoie de adresabilitate și accesibilitate la brahiterapie (mai ales în cancerele ginecologice) în  cadrul consimțământului informat inițial, și de o analiză periodică a eșecurilor terapeutice și toxicităților severe, raportarea lor, dar și măsuri de ameliorare”, atrage atenția prof. univ. dr. Gabriel Kacso, șef Catedră Oncologie-Radioterapie, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, membru al Grupului de Experți din cadrul proiectului #ÎmpreunăÎnvingem Cancerul.

#ÎmpreunăÎnvingemCancerul: documente strategice

Proiectul ”Împreună Învingem Cancerul”, derulat de grupul de Oncologie din cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, companiile membre ARPIM și revista Politici de Sănătate, are sprijinul experților în Oncologie și Hematologie (și arii conexe) din întreaga țară (reuniți în cadrul Expert Group) și își propune să ofere sprijin autorităților române pentru elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului, astfel încât toți pacienții să aibă acces rapid și egal la diagnostic, tratament și monitorizare de cea mai bună calitate. În cadrul poiectului se lansează Coaliția de luptă împotriva Cancerului, care are drept scop reunirea tuturor factorilor implicați în managementul și conștientizarea afecțiunilor oncologice – autorități, mediul academic, profesioniști, asociații de pacienți, reprezentanți mass-media.

Proiectul ”Împreună Învingem Cancerul” își propune să colecteze, să analizeze și să prioritizeze documentele strategice, dar și opiniile avizate ale profesioniștilor care lucrează în domeniul cancerului, într-o manieră comprehensivă, să le valideze cu decidenții politici și tehnici, cu pacienții și cu ceilalți profesioniști implicați în furnizarea serviciilor pentru cancer și să le concretizeze într-un document sintetic de suport pentru realizarea Planului Național de Cancer.

Mai multe informații – AICI.