Avertisment medici: sezoanele gripale viitoare, mai severe

Specialiștii avertizează că, doarece au existat mai multe sezoane cu o circulație redusă a virusurilor gripale, probabil din cauza măsurilor de protecție împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, există o îngrijorare globală că imunitatea populației este scăzută, ceea ce ar putea determina ca sezoanele gripale viitoare să fie mai severe.

Focarele întârziate de gripă în emisfera nordică în prima parte a anului 2022 (la sfârşitul sezonului gripal 2021-2022) arată natura imprevizibilă a gripei, iar cele mai recente date epidemiologice din sezonul actual de gripă din emisfera sudică denotă un sezon gripal cu un debut puternic.

“Vaccinarea este importantă mai ales pentru grupele de populație la risc, pentru care Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală: persoanele cu vârsta peste 65 de ani, copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele și bolnavii cronici cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani. Dar gripa este mai periculoasă decât își dau seama cei mai mulți oameni. Poate duce la complicații severe, crescând riscul de infarct miocardic și pneumonie, chiar și în rândul adulților sănătoși. Mai mult decât atât, continuă să existe un potențial risc combinat de epidemii de gripă și COVID-19, precum și posibilitatea de co-infecție, din cauza imunității scăzute împotriva gripei și a relaxării restricțiilor împotriva COVID-19. Prevenirea gripei și a complicațiilor sale severe ar trebui să fie o prioritate globală de sănătate publică, iar aceasta se bazează pe atingerea unei acoperiri vaccinale ridicate și prin oferirea protecției dincolo de gripă”, a explicat dr. Adrian Marinescu, director medical  Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

În acest context, Sanofi a anunțat că vaccinul gripal VaxigripTetra® este acum disponibil în farmaciile din România. Acesta poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis și clinicile medicale, pe baza unei prescripții medicale de la medicul de familie. Conform indicațiilor terapeutice, vaccinul poate fi recomandat de medici tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulților (inclusiv a gravidelor), a adolescenților și a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor.

Risc de complicații

Datele arată că gripa poate crește riscul de infarct miocardic de până la 10 ori în prima săptămână după infecția gripală, demonstrând că povara gripei depășește complicațiile respiratorii bine-cunoscute. De asemenea, gripa crește riscul de accident vascular cerebral de 8 ori, fiind în același timp, un factor determinant în dezvoltarea pneumoniei primare și secundare la copii.  Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere cu 15-45% a riscului de infarct miocardic, o reducere similară cu efectul renunțării la fumat sau al consumului de medicamente pentru a controla colesterolul sau hipertensiunea.

În România, vaccinarea antigripală pentru categoriile de populație la risc este acoperită prin intermediul Programului Național de Vaccinare, desfășurat de către Ministerul Sănătății prin cabinetele medicilor de familie. Vaccinul gripal poate fi achiziționat în baza prescripției medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

Mai multe detalii despre gripă și vaccinare, pe www.despregripa.ro.