Bolile cardiovasculare și diabetul- cifre îngrijorătoare în mediul rural

Rezultatele celei mai recente caravane medicale sunt îngrijorătoare atât din punct de vedere al bolilor depistate, cât și al lipsei educației medicale a populației din multe zone.

Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare și diabet, a testat în perioada mai-iulie a.c. 1229 de persoane din mediul rural (75% femei, 25% bărbați). Caravana a ajuns în șapte județe: Caraș Severin (Pojejena), Mureș (Beica de Jos), Iași (Cotnari), Dolj (Cîrna și Cetate), Ialomița (Gârbovi), Călărași (Nicolae Bălcescu), Dâmbovița (Morteni).

”Am mers în mediu rural deoarece în multe locuri nu avem nici asistență medicală primară. Știm cu toții că avem un deficit major de medici de familie. Pe lângă analizele propriu- zise, am realizat și partea de informare și educație medicală. Știm bine că suntem pe ultimul loc ca educație sanitară în Uniunea Europeană. Am discutat despre educație și prevenția în bolile cardiovasculare și controlul diabetului, am oferit sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și am încurajat pacienții cu obezitate să discute cu medicul de familie”, a anunțat Cezar Irimia, președintele APCR, în cadrul unei mese rotunde organizate la Senat.

Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicată, colesterol (toate acestea atât la fața locului, cât și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), EKG, testul Michigan pentru complicațiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular.

Rezultalele caravanei:

 • Dintre cei care au venit, 75% aveau peste 50 de ani.
 • Aproape jumătate dintre persoanele prezente sunt obeze (45,4% mai precis. 26,3% au obezitate de gradul I, 12% obezitate de gradul II și 7,1 % obezitate de gradul III) și încă o treime sunt supraponderale (31,5%).
 • Doar 12.6% dintre cei cu un indice de masă corporală mai mare de 30, au vorbit cu medicul de familie despre greutatea lor.
 • La calculul riscului de boli cardiovasculare (Heart Score, un indicator folosit de societățile profesionale internaționale de cardiologie), a reieșit că 45% dintre pacienți au risc crescut și foarte crescut de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii 10 ani.
 • 113 persoane au fost depistate la EKG cu tulburări de ritm cardiac, 95 aveau afecțiuni ischemice și 9 aveau modificări ale dimensiunilor cavităților cardiace
 • Aproape jumătate dintre pacienți (49,31%) aveau colesterolul total de peste 200. Dintre aceștia, doar 28% fuseseră diagnosticați cu hipercolesterolemie
 • 77% dintre pacienți aveau valori crescute ale LDL colesterolului, care este principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare
 • Peste 50% din populația testată suferă de dislipidemie (valori crescute ale grăsimilor în sânge, mai precis colesterolul și trigliceridele)
 • Mai mult de două persoane din trei (69%) au glicemii de prediabet și diabet (valori de peste 100)
 • 55 persoane au aflat în această caravană că sunt bolnave de diabet și 11 dintre ele aveau glicata peste 9.
 • Dintre persoanele cu diabet (diagnosticate anterior sau în timpul caravanei), 44% au risc mediu și mare de neropatie diabetică, după cum a rezultat în urma efectuării testului Michigan
 • Aproximativ 60% dintre cei testați au prezentat modificări ale hemogramei, dintre care 12% au diverse grade de anemie care se asociază și cu deficit de fier
 • 25% din populația testată are deficit de fier
 • 10% din oameni fuseseră diagnosticați cu anemie în ultimii doi ani.

Diabetul, în creștere

”Ca ONG-uri, trebuie să atragem atenția asupra stării de sănătate a populației. Consider că astfel de proiecte ar trebui să fie finanțate de la bugetele locale, autoritățile să se implice mai mult și să fie permanentizate. Astfel am avea o imagine fidelă a stării de sănătate a populației din mediul rural”, a afirmat Rodica Molnar, președinte Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici – Mureş (ASCOTID).

„Am făcut pași importanți în legătură cu managementul diabetului zaharat și al bolilor cardiovasculare. Din păcate, cifrele pentru diabet au crescut. În primele 6 luni din 2022, avem peste 1,1 milioane pacienți raportați, față de 800.000 acum câțiva ani. Specialiștii au demonstrat că diabetul se află pe locul 3 în determinismul bolilor cardiovasculare”, a atras atenția conf. dr. Adela Cohan, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pro Cardio

”Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din România. 1 din 3 decese survine din cauza bolilor cardiovasculare. Depistarea precoce a simptomelor și mai ales prevenția au un impact major în reducerea cazurilor de îmbolnăvire. Ca medic, știu că e mult mai ușor și util să previi decât să tratezi. Ministerul Sănătății susține și încurajează implicarea organizațiilor non-guvernamentale în promovarea educației medicale”, a declarat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cezar Irimia a mai anunțat înființarea Asociației Pacienților cu Afecțiuni Cardiovasculare Pro Cardio. „Pacienții cu probleme cardiace nu sunt reprezentați de ani de zile de nicio asociație, nu le apără nimeni drepturile. Așa că am decis ca noi, Alianța Pacienților Cronici din România, să sprijinim înființarea Asociației Pro Cardio, ca și acești pacienți să fie reprezentați la nivel național, precum toate celelalte patologii reprezentative. Președinta acestei nou înființate asociații este Adina Rusu, pacientă cu probleme cardiace și cancer. Am toată încrederea că experiența ei în navigarea de pacienți va fi de mare folos viitorilor membri ai asociației,” a explicat președintele APCR.