Cancere de sânge: se caută donatori care pot salva viețile bolnavilor români

Din 2013 până în prezent, 371 de persoane cu un cancer de sânge au fost transplantate cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți.

Pentru 17 dintre bolnavii de cancer, donatorii au fost din România, iar restul au primit celule de la donatori din străinătate (Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Slovenia, Belgia, Austria, Turcia, India). De asemenea, 17 donatori români au ajutat bolnavi din alte țări (Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Rusia, Spania, Slovacia, SUA).

Transplantul de celule stem hematopoietice este, uneori, singura soluție terapeutică pentru 3 români diagnosticați anual cu cancere de sânge din 100.000 de locuitori. Aces tip de transplant are indicație în cazul a peste 70 de boli grave ale sângelui, printre care leucemii, limfoame, mieloame, anemie aplastică, anemie hemolitică severă ereditară, dar și în cazul unor afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite.

Pentru ca acești bolnavi să fie transplantați, au nevoie de un donator compatibil, iar datele arată că mai puțin de 30% dintre pacienții cu un cancer de sânge au pe cineva compatibil în familie, singura lor șansă fiind găsirea unui donator neînrudit prin intermediul Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România (RNDVCSH).

”Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii aflați în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în Registru care are, în prezent, 86.350 de persoane. Peste 65% dintre acestea au sub 40 de ani, iar 57% sunt bărbaţi. Creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul din România, din toate zonele ţării, creşte şansa de a salva mai mulți pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe. Pentru pacienţii care provin dintr-o minoritate etnică, numai în 20% din cazuri se identifică un donator compatibil”, a explicat dr. Aurora Dragomirișteanu, președintele RNDVCSH, cu ocazia evenimentelor organizate pentru a marca Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoiectice (17 septembrie).

Potrivit acesteia, șansa de a găsi un donator compatibil pentru cei 33% dintre pacienții pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaţionale este ca peste 5% din populaţia României să se înscrie Registru. 955 de persoane cu indicație de transplant nu au încă un donator compatilbil.

La nivel mondial, peste 40 milioane potențiali donatori sunt înscriși în Registrele a 61 de țări. Anual, peste 50.000 de pacienți caută un  donator în afara familiei, iar pentru 50% dintre cei care au nevoie de transplant, donatorii sunt găsiți în alte țări.

Până în prezent, în România s-au realizat 414 proceduri de transplant, din care 123 la Institutul Clinic Fundeni. ”Chiar în anii pandemiei am trecut de 100 de transplanturi pe an. Avem încă mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, însă avem o capacitatea limitată fiindcă pacientul în timpul procedurii de transplant are nevoie de nişte condiţii speciale. Am reuşit să implementăm o standardizare prin care crioprezervăm celulele, ceea ce ne dă nouă o mult mai mare capacitate de organizare. Nu numai că ne-am revenit la activitatea dinainte de pandemie, dar suntem cu 20% în plus faţă de activitatea din 2019”, a  afirmat prof. dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Trasplant Medular și director medical ICF. Potrivit acesteia, în afară de București se mai poate face transplant de celule stem hematopoietice la Târgu Mureș, Timișoara și Iași (inclus pe lista procedurilor din 2022).

Educația populației și comunicarea, amplificate

Potivit ministrului Sănătății, prof. dr Alexandru Rafila, procedura înscrierii în astfel de registre trebuie să ajungă la cât mai multe persoane. ”Poate, împreună, găsim soluții prin care să creștem adresabilitatea și interesul oamenilor de a se înscrie în Registru. Informarea trebuie să fie permanentă. Ar fi foarte bine dacă s-ar putea face parteneriate cu furnizorii media. Noi suntem deschiși să sprijinim, dacă este nevoie și la nivelul Guvernului României, o astfel de campanie”, a anunțat ministrul Sănătății.

Și președintele Societății Române de Hematologie și al Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a atras atenția că numărul mic de persone înscrise în Registru spune foarte mult despre implicarea societății –  același lucru se întâmplă și la donarea de sânge. ”Problema pleacă, cumva, din educația populației și este obligatoriu să intervenim. Partea de educație trebuie să înceapă foarte devreme în școli, în primii ani. În locul acelor ore de biologie uneori plicticoase, copilul trebuie să înveţe despre corpul uman, trebuie să înveţe cum se poate proteja de infecţie virală, de infecţie bacteriană, să înveţe să se spele pe mâini, să mănânce, să înveţe că vaccinul protejează. Să înveţe boli esenţiale- diabetul zaharat, obezitatea. De ce nu, să înveţe chiar tehnica de acorda primul ajutor”.

Mai multe detalii despre înscrierea în RNDVCSH- AICI.