BPOC – jumătate dintre cei cu simptome nu știu că sunt bolnavi

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) este o boală pulmonară ce duce în timp la îngustarea ireversibilă a căilor aeriene respiratorii inferioare, a bronhiilor, urmată de scăderea capacității respiratorii.

”Practic, un bolnav cu BPOC ajunge să se sufoce pentru că nu mai poate respira.  Mai mult, vorbim despre o boală care afectează, pe rând, toate organele. Din păcate, aproape 50% dintre pacienții care au deja simptome nu știu că sunt bolnavi. Ca în majoritatea bolilor pulmonare, fumatul este principalul factor de risc”, a atras atenția prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr.Victor Babeș Timișoara”.

Specialistul a vorbit, în cadrul celui de-al 27-lea Congres al Societății Naționale de Pneumologie, despre exacerbările BPOC, deoarece ”această afecțiune este pe cale să devină a treia cauză de deces în lume”.

Potrivit prezentărilor, exacerbările BPOC pot determina:

  • Declinul funcției pulmonare
  • Accentuarea simptomelor (dispnee)
  • Deteriorarea statusului de sănătate
  • Creșterea riscului de exacerbări viitoare
  • Creșterea mortalității

”Mortalitatea din cauza unei exacerbări BPOC este de 8-11% în secția de Anestezie Terapie Intensivă și de 26% la 30 de zile după externare. Prin comparație, mortalitatea după un infarct miocardic acut este de 8- 9,4% în ATI și de 7,8% la 30 de zile după externare”, a explicat pneumologul.