Campus multifuncțional pentru adulții și adolescenții cu autism

Aproximativ 1 din 44 de copii prezintă diverse forme de autism, iar incidența este una crescută an de an, arată un studiu efectuat în 2021 în SUA.
În România nu există statistici concludente, cu atât mai puțin în rândul adulților, mulți dintre ei trăind izolați. O simplă extrapolare a acestui studiu arată că, de exemplu, în județul Giurgiu ar fi aproximativ 6.000 de persoane cu autism, dintre care 1.500 cu forme severe de boală.
După vârsta de 18 ani, persoanele cu autism din România nu mai beneficiază de servicii specifice în cadrul sistemului public de asigurări sociale sau în cadrul sistemului de învățământ și “dispar” din punct de vedere statistic. Conform sistemului actual, diagnosticul de autism este înlocuit cu o boală mintală sau tulburare psihică, ceea ce duce la deteriorarea semnificativă a stării de sănătate, a calității vieții și la scăderea drastică a speranței de viață.
Asociația NIA, constituită cu scopul integrării și acceptării neurodivergenților din România, anunță lansarea, în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, a primului proiect de anvergură din România care va oferi soluții și sprijin pentru o viață decentă, pentru adulții și adolescenții cu autism și familiile acestora. Situat în orașul Bolintin-Vale, județul Giurgiu, pe o suprafață de 10.000 mp, acest campus va oferi programe de terapie și îngrijire specializate, activități sociale și oportunități educaționale, precum și servicii rezidențiale pentru adolescenții și adulții cu autism.
Termenul de finalizare a construcției este februarie 2025. În cadrul complexului vor fi 25 de locuri pentru rezidenți, 50 de locuri adiționale pentru cei ce participă numai pe timp de zi la activități (terapii, ateliere) și 10 locuri pentru personal/îngrijitori/vizitatori.
Soluția propusă de Asociația NIA (constituită special pentru acest scop) o reprezintă construirea unei comunități rezidențiale și de ateliere protejate. „Sprijinirea persoanelor și familiilor afectate de autism prezintă provocări unice și complexe și, din postura de părinte al unui adolescent cu autism sever, înțeleg pe deplin acest lucru“, a afirmat Steluța Moisescu, președinte NIA Neurodiversity Academy.