Cancerul de piele, un indicator al altor tipuri de cancer

cancerul de piele

Cancerul de piele- studiu:  persoanele care au incidențe multiple ale acestui tip de cancer prezintă un risc crescut de a dezvolta o serie de alte tipuri de cancer.

Cancerul de piele este de departe cel mai frecvent tip de ancer; există o serie de tipuri, cel mai des fiind carcinomul bazocelular.

Pielea noastră este bombardată în mod regulat de lumină ultravioletă, care dăunează ADN-ului și poate duce, în cele din urmă, la cancer. În celulele noastre, există o serie de proteine ​​a căror sarcină este de a repara acest tip de daune. Depistarea cancerului de piele într-un stadiu incipient este importantă și, comparativ cu alte tipuri de cancer, este relativ ușoară.

Cu toate acestea, multe tipuri de cancer intern nu produc simptome deosebit de evidente până când nu se află într-un stadiu avansat. Din această cauză, este vital să găsim modalități de a prezice cine ar putea fi cel mai expus riscului. Potrivit unui nou studiu – publicat în revista JCI Insight – carcinomul cu celule bazale poate ajuta medicii să prezică cine prezintă un risc crescut de a dezvolta alte tipuri de cancer.

Studiu

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford din California au investigat recent modul în care numărul de apariții de carcinom bazocelular ar putea avea un impact asupra riscului de cancer al unei persoane.

Dr. Kavita Sarin, autorul principal al studiului, explică: „Pielea este, practic, cel mai bun organ pentru a detecta problemele genetice care ar putea duce la cancer.”

Dr. Sarin și autorul principal al studiului, Hyunje Cho, au urmărit 61 de persoane care au fost tratate la Stanford Health Care pentru „carcinoame bazocelulare neobișnuit de frecvente”. Participanții au avut în medie 11 incidențe pe parcursul a 10 ani.

Mutații frecvente

Oamenii de știință au dorit să vadă dacă acești oameni au avut mutații în proteinele responsabile de deteriorarea ADN-ului. ”Am constatat că aproximativ 20% dintre persoanele cu carcinoame bazocelulare frecvente au o mutație în una dintre genele responsabile pentru repararea daunelor ADN, față de aproximativ 3% din populația generală”, atrage atenția dr. Kavita Sarin.

”Am descoperit că persoanele care dezvoltă șase sau mai multe carcinoame bazocelulare pe o perioadă de 10 ani au un risc de aproximativ trei ori mai mare decât populația generală de a dezvolta alte tipuri de cancer, fără legătură cu cel de piele”.

Cancerele suplimentare au inclus melanomul și cancerul de sânge, sân, prostată și colon. „Sperăm că această constatare ar putea fi o modalitate de a identifica persoanele cu un risc crescut de apariție a unei afecțiuni maligne care pune viața în pericol înainte ca aceste tipuri de cancer să se dezvolte”, spune dr. Sarin