Cardul European de urgență Miastenia Gravis

Cei care suferă de această boală pot beneficia de Cardul European de urgență Miastenia Gravis- un document care conține informațiile esențiale despre pacientul cu miastenie și indicațiile de urmat în cazul unei urgențe miastenice.
Cardul conține și recomandări importante legate de anestezia indicată unui pacient miastenic (pentru o operație sau la dentist) și care sunt medicamentele care pot agrava miastenia și, deci, trebuie evitate.
Cardul este bilingv – în limba fiecărei țări și în limba engleză și trebuie aratat medicului, personalului de la Salvare, SMURD, poliție, precum și la secțiile de primiri urgențe. Spuneți că suferiți de MG și că aveți acest card. Aceste informații vă pot salva viața. Pentru a intra în posesia cardului trebuie să scrieți un mesaj pe adresa asociatia.miastenia@gmail.com sau puteți descărca modelul de pe site (http://new1612.sjogren.ro/wp-content/uploads/2016/02/card_european_MG.pdf).
Cauze
Boală „invizibilă”, Miastenia Gravis (MG) este o boală cronică neuro-musculară care se manifestă prin oboseală severă la repetarea unei anumite mișcări și slăbiciunea mușchilor voluntari ai corpului. Însuși termenul de “miastenia gravis” se traduce prin „slăbiciune musculară severă”.
Bolile autoimune, din care face parte și MG, sunt caracterizate prin faptul că organismul produce anticorpi „anormali” sau care “o iau razna” și atacă structuri normale ale corpului care nu mai sunt recunoscute ca fiind proprii; în cazul miasteniei gravis, anticorpi anormali sunt produși contra unor proteine de la nivelul joncțiunii între nerv și mușchi – numite receptori, care astfel sunt blocate. Impulsul nervos nu se mai transmite la mușchi și aceștia nu se mai contractă.
MG este considerată o boală rară, frecvența cazurilor este de 1 la 10.000 de persoane. Apare mai frecvent la femeile între 15 și 30 ani, iar bărbații sunt atinși mai frecvent după vârsta de 50 de ani. Din păcate, oricine poate face boala, chiar și copiii mici.
Simptome
MG afectează diferiți mușchi, în grade diferite, pe rând sau mai mulți deodată, de unde și marea variabilitate a simptomelor de la caz la caz, dar și pentru aceeași persoană de la un moment la altul. Slăbiciunea se agravează la repetarea mișcărilor și se ameliorează la repaus. Siptomele pot include: vorbire defectuoasă, slăbiciune musculară, vedere dublă, vorbire nazală, mers clătinat, slăbiciunea mâinilor, degetelor, picioarelor şi a gâtului, slăbiciune generalizată a braţelor, picioarelor şi a bustului, dificultăţi în controlul expresiei faciale.
Trebuie să mergeți la un medic specialist neurolog care va face un examen clinic medical și neurologic complet, diagnosticul putând fi confirmat printr-o serie de teste și analize.
Sursa: http://miastenie.ro/