Categoriile de copii cu risc mare de gripă: cum recunoașteți boala la sugari

gripă copii

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat închiderea mai multor clase/grupe din școli și grădinițe din Capitală, din cauza îmbolnăvirilor de gripă.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a declarat săptămâna trecută debutul sezonului gripal în România. Prof. dr. Mihai Craiu atrage atenția că, în decursul sezonului trecut, 8 copii au murit din cauza gripei – 4,23% din totalul deceselor prin gripă din perioada 2018- 2019. Specialistul explică, printr-o postare pe Spitalul Virtual pentru Copii, care sunt categoriile de minori la risc.

  • Sugarii cu vârsta sub 6 luni -aceștia nu pot fi vaccinați. Soluția este ca femeia gravidă să se vaccineze antigripal. Iar în jurul unui sugar mic să fie respectate foarte strict regulile de igienă. Nu mergeți cu un astfel de copil în spații aglomerate acum, dacă acesta este altfel sănătos.
  • Copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani- în special cei cu vârsta de peste 2 ani, deoarece frecventează colectivitatea regulat
  • Copiii cu boli cronice:
  1. Boli respiratorii: astm, fibroză chistică, displazie bronhopulmonară, diskinezie ciliară
  2. Boli neurologice – paralizii cerebrale, distrofii musculare, epilepsie, sechele după traumatisme cerebrale/spinale sau accident vascular
  3. Malformații cardiace congenitale
  4. Boli cronice renale sau hepatice
  5. Boli endocrine sau metabolice – diabet, obezitate
  6. Deficite imune, malignități
  7. Copiii ce primesc cronic aspirină/salicilați

”Toți părinții ce au astfel de copii fragili ar trebui să discute cu medicul lor despre opțiuni (n.r. privind vaccinarea). În special obezitatea este un risc major ignorat până de curând”, a avertizat prof. dr. Mihai Craiu.

Simptomele gripei la copiii mici sunt: probleme în respirație, lipsa poftei de mâncare, lipsa lacrimilor când plâng, udă mai puține scutece decât în mod normal.