Avertisment OMS asupra factorilor de risc: hepatitele pot declanșa cancerul hepatic

Avertisment OMS hepatite

Avertisment OMS: hepatita B, hepatita C și hepatita D pot duce la cancerul ficatului, de aceea este important ca toată lumea să știe factorii de risc și să se protejeze.

Avertisment OMS: Factorii de risc pentru transmiterea virusurilor hepatitice sunt: injecțiile nesigure (ace și seringi folosite la mai multe persoane), contactul cu sânge contaminat, contact sexual neprotejat, tatuaje și piercinguri în saloane care nu respectă normele de protecție a persoanelor, nevaccinarea bebelușilor contra hepatitei.

În ceea ce privește hepatita C, aceasta poate fi prevenită și tratată. Din păcate, 60- 70% dintre cazuri sunt asimptomatice, iar celelalte, în lipsa unor campanii susținute de testare a populației, sunt depistate uneori absolut întâmplător. Infecția cu virus hepatitic C este o problemă de sănătate publică de o importanță deosebită în România, care ocupă locul 1 în Europa la numărul total de îmbolnăviri cu hepatita C, conform datelor de prevalență raportate de Organizația Mondială a Sănătății.

În România, până în februarie, are loc una dintre cele mai mari campanii de screening Hepatita C. Campania organizată de Asociația Echitate în Sănătate (AES) are în vedere testarea a 15.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani din municipiul Dorohoi și comunele limitrofe. Această campanie de testare continuă o inițiativă similară a AES care a avut loc în județele Bacău și Neamț, unde 110.000 de persoane adulte au fost testate gratuit pentru depistarea virusului hepatitic C.