Centru de Cardiologie inaugurat la Spitalul ”Theodor Burghele”

Peste 10.000 de pacienți, inclusiv cei cu afecțiuni oncologice, vor beneficia anual de servicii medicale în noul Centru de Cardiologie inaugurat la Spitalul Clinic ”Prof. dr. Theodor Burghele” din Capitală.

Centrul de Cardiologie dispune de cabinete medicale de consultații, sală pentru testarea de efort, cabinete de ecografie cardiacă, cabinet pentru ecografie cardiacă transesofagiană, etc. Pacienții sunt întâmpinați de personal specializat în zona de recepție, conform listelor de programare, iar formele de înregistrare se completează într-un cabinet de registratură medicală dedicat. După acești pași preliminari, pacienții sunt îndrumați către serviciul solicitat.

”Numărul pacienților cardiologici este foarte mare. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate și trebuie să luăm măsuri. Spitalul Burghele are o secție de Cardiologie renumită, însă numărul de pacienți era foarte mare. În plus, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, s-a conturat ideea realizării acestui centru ambulatoriu, cu servicii medicale în ambulatoriu, cu circuite separate și cu condiții de siguranță pentru pacienți. Centrul a fost realizat cu ajutorul sponsorizărilor private”, a afirmat medicul cardiolog Turkeș Ablachim, coordonatorul Centrului de Cardiologie.

Toate investigațiile pot fi efectuate într-o singură zi, în urma unei evaluări inițiale, iar pacientul primește concluziile medicale și planul de tratament pe loc.

”Am văzut ce se întâmplă în pandemie, trebuie să creștem numărul centrelor de ambulatoriu, iar spitalul să rămână doar pentru cazurile care nu se pot trata altfel”, a declarat Rozalina Lăpădau, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autimune (APAA).

Pacienții se pot prezenta la Centrul de Cardiologie „Theodor Burghele” cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist și după o programare prealabilă la numerele de telefon 0787 600 300 sau 021 410 69 10/interior 260, ori printr-un mesaj e-mail transmis la adresa cctb@burghele.ro.

Numărul mare de servicii medicale acordate și aparatura disponibilă fac ca în cadrul Centrului de Cardiologie să se poată pregăti studenții și rezidenții. ”În plus, cercetarea, un alt element central al UMF, va avea o bază foarte bună aici pentru pacienți”, a  afirmat prof. dr Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

Centrul de Cardiologie al Spitalului Clinic „Prof. dr. Theodor Burghele ”își propune să fie un deschizător de drum și în domeniul cardio-oncologiei, în România, această specialitate medicală fiind la început chiar și pe plan mondial.

”Detectarea precoce a toxicității cardiace este de mare importanță în managementul tratamentului oncologic, permițând evitarea unor complicații cardiovasculare fatale, precum și ajustarea dozelor de citostatice la pacienții vulnerabili, în funcție de specificul fiecărei persoane”, a afirmat prof. dr. Adriana Ilieșiu, șef secție Cardiologie.

În cadrul Centrului se realizează:

  • bilanțul cardiovascular pentru pacienții cu hipertensiune, aritmii, insuficiență cardiacă, boală cardiacă ischemică (consultații, EKG, monitorizări ambulatorii ale tensiunii arteriale și de EKG, ecografie cardiacă transtoracică și transesofagiană 2D și 3D, test de efort, măsurarea vitezei undei de puls);
  • bilanțul cardiovascular pentru pacienții cu tratamente oncologice care trebuie supravegheați pentru toxicitatea cardiacă a citostaticelor: pe tot parcursul chimioterapiei se realizează evaluarea ecografică cu tehnici speciale – 3D şi de deformare miocardică – conform ghidurilor internaționale.

”În cadrul Spitalului, pacienții beneficiază de servicii de calitate, de atenție și de grijă a tuturor colegilor care își desfășoară activitatea aici”, a declarat și conf. dr. Traian Constantin, managerul unității medicale.