Copiii digitali- prea mult timp în fața ecranelor alterează percepția realității

Copiii digitali. Prof. dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra sfaturilor Academiei Americane de Pediatrie privind expunerea tot mai mare a copiilor la ecrane de diferite tipuri.

Copiii digitali. Expunerea tot mai mare la ecrane, așa-numitul ”screen time”, este un fenomen major, cu rol încă incalculabil asupra adulților de mâine. ”Copiii născuți în era digitală și expuși unui mediu diferit de cel al copilăriei noastre vor fi adolescenți și adulți ALTFEL. Mai buni? Mai răi? Mai inteligenți? Mai informați? Mai puțin atenți și empatici? Cu ”autism digital”? Cum vor fi?”, se întreabă prof. dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

Prea mult timp în fața ecranelor, de la vârsta de sugar, va altera percepția realității. ”Mediul digital trebuie privit exact ca restul componentelor mediului în care va crește copilul. Cum avem grijă la mâncarea copilului, cum ne preocupă poluarea orașului în care stăm, cum suntem îngrijorați de expunere la pesticide, toxine, alcool, fumat sau droguri, tot astfel ar trebui să ne preocupe și sănătatea <digitală> a mediului la care este expus copilul zilelor noastre”, explică dr. Craiu.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, utilizarea improprie a mijloacelor media poate înlocui multe activități precum interacțiunea personală, timpul petrecut de copii și părinți, joaca în aer liber sau chiar somnul. Părinților le este recomandat să stabilească niște limite de utilizare a gadgeturilor și să încurajeze timpul petrecut în aer liber. ”Aveți grijă de copilul vostru acum. Uitați-vă la el, râdeți cu el/ea, jucați-vă jocuri banale cu el/ea, gâdilați-l, rostogoliți-vă, băteți-vă cu perne sau cu bulgări, faceți toate nebuniile posibile. Timpul fuge incredibil. Nu mai verificați aiurea telefonul sau mailurile când cel mic dorește să se joace, când este de față. Chiar dacă vi se pare că nu înțelege încă… Nu-l puneți în fața tabletei/televizorului ore în șir doar pentru că vi se pare că, astfel, aveți timp liber… Veți sfârși ca octogenarii japonezi. Vorbind cu o bonă robot, pentru că ai voștri copii sunt prea ocupați cu cele x servicii care îi țin ocupați pe alte continente”, avertizează medicul român într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Academia de Pediatrie mai recomandă limitarea tipului dedicat mediilor digitale pentru cei mai mici membri ai familiei. În afară de vorbitul pe cameră cu cei dragi (bunici, mătuși, nași, etc), copiii mai mici de 18- 24 de luni nu ar trebui să aibă acces la telefoane, tablete, jocuri etc.  În cazul copiilor cu vârsta între 18 și 24 de luni este bine să folosiți mijloacele media digitale împreună, deoarece așa pot învăța cel mai bine și supravegheat. Limitați timpul de ecran la o oră pe zi pentru copiii cu vârsta între 2 și 5 ani. Creați, în casă, zone fără tehnologie: de exemplu, fără telefoane când stați la masă, în dormitorul copiilor sau la baie. Nu folosiți tehnologia pe post de suzetă emoțională. Media poate fi foarte eficientă în calmarea copiilor, dar nu ar trebui să fie singura modalitate. Copiii trebuie învățați cum să identifice și să facă facă emoțiilor pe care le resimt, să își dea seama ce trebuie să facă atunci când sunt plicitisiți sau cum să se calmeze singuri atunci când au o problemă și cum să o rezolve.