Decesul subit în epilepsie, mai ales la tineri: evitați factorii de risc

Decesul subit în epilepsie: Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor atrage atenția asupra factorilor de risc.

Decesul subit în epilepsie apare din cauze necunoscute (care nu sunt legate de vreo leziune, de sufocare sau altceva la care ne-am aștepta în această boală), atrag atenția specialiștii, însă există câteva posibile explicații:

  • Modificări în respirație- o criză poate determina pauze în respirație, iar dacă acestea sunt prea lungi, pot reduce oxigenul din sânge până la niveluri periculoase. De asemenea, dacă, în timpul unei crize, căile respiratorii se blochează, aceasta poate conduce la sufocare.
  • Modificări ale ritmului cardiac: destul de rar, o criză de epilepsie poate cauza un ritm cardiac periculos sau o insuficiență cardiacă.
  • alte cauze sau combinații de factori: decesul subit în epilepsie poate apărea din cauza unei combinații între problemele de respirație și un ritm cardiac anormal.

Factorii de risc major ai decesului subit în epilepsie sunt crizele necontrolate sau frecvente și convulsiile generalizate. Alți posibili factori de risc sunt: crizele care încep de la o vârstă tânără, anii mulți de boală, săritul peste medicamente și consumul de alcool.

Rar, dar traumatic

Dacă aveți epilepsie este important să vă luați medicamentele așa cum au fost prescrise de medic. Riscul de deces subit este mai mare la persoanele care au crize frecvente. Cercetătorii estimează că la fiecare 1.000 de persoane cu epilepsie, cel puțin una suferă un deces dubit în fiecare an. Statisticile arată că decesul subit apare mai des la grupa de vârstă 21- 40 de ani, fiind cu atât mai șocant pentru familia și prietenii persoanei afectate.

Controlul crizelor

Studiile au arătat că un control bun al crizelor poate scădea riscul de deces subit în epilepsie. Din nou, administrarea medicației conform recomandărilor devine foarte improtantă.

Alte măsuri care pot scădea riscul de deces subit sunt: implementarea unui sistem de alertă dacă persoana cu epilepsie suferă crize în timpul nopții, evitarea factorilor declanșatori ai crizelor, evitarea consumului exagerat de alcool, somn sufficient și informarea celor din jur referitor la ce trebuie să facă atunci când aveți o criză de epilepsie.

Dacă luați medicamente dat tot aveți crize de epilepsie, ar trebui să discutați cu meicul privind schimbarea tratamentului, dar și legat de alte lucruri care v-ar putea ajuta să depășiți aceste episoade.