Buget mai mare în 2020 pentru persoanele infectate cu HIV

În 2019 au fost diagnosticate peste 500 de cazuri noi de infecție cu HIV, numărul total al persoanelor afectate ajungând la 16.190.

Dintre acestea, aproape 9.800 sunt bărbați și 6.397- femei, căile de transmitere cele mai frecvente fiind sexul heterosexual neprotejat (62%), sex neprotejat între bărbați (23%) și consum de droguri injectabile (11%), urmate de folosirea obiectelor persoanel nesterilizate (forfecuță manichiură, lamă de ras, ace de tatuaje), la naștere, în timpul sarcinii sau prin alăptare de la mamă infectată la copil sau contact direct cu sângele unei persoane infectate (rană pe rană). Specialiștii atrag atenția că infecția nu se transmite prin contact sexual protejat cu prezervativ, prin atingere, sărut, îmbrățișare, strângere de mână, prin folosirea în comun a spațiului de locuit/veselei de bucătărie/toaletei ori prin tuse, strănut, lacrimi sau transpirație. Din fericire, un pacient care face tratament este nedetectabil și nu mai transmite virusul.

”Pacientul infectat cu HIV de astăzi nu mai seamănă deloc cu pacientul infectat cu HIV din 1985. Astăzi iei o pastilă pe zi, care conţine 3 sau 4 ingrediente, şi duci o viaţă absolut normală. Cei care sunt înregistraţi cu HIV sunt bine monitorizaţi şi sunt direcţionaţi către centre regionale şi evident că numărul de noi infecţii a scăzut. În 2018, toate trendurile au fost descrescătoare. Mai avem probleme cu femeia gravidă care provine din cohortă, în sensul că unele refuză să facă profilaxia pentru nou născut. Tocmai de aceea, s-a făcut un registru în care sunt trecuţi toţi nou-născuţii din femei seropozitive, pe care îi monitorizăm timp de doi ani și îi tratăm. Așa cum știm, un pacient nedetectabil este și netransmisibil”, a spus prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, în cadrul dezbaterii organizate cu ocazia Zilei Mondiale SIDA.

Potrivit UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor cu HIV/SIDA), în anul 2019 au existat câteva probleme în derularea Programului Național de Tratament HIV: lipsa majoră a activităților de prevenire HIV, dificultățile unor spitale din țară de a asigura continuitatea schemelor de tratament pentru pacienții care trăiesc cu HIV, din cauze ce au ținut mai mult de distribuitorii si producătorii de medicamente ARV, etc. Asociațiile de pacienți au subliniat necesitatea majoră a implementării unor programe naționale de prevenire a infecției HIV, cu precădere în rândul grupurilor vulnerabile, înlăturarea cauzelor care pot genera întreruperi de tratament pentru pacienți, necesitatea unei bugetări suficiente a Programului încă de la începutul anului, obligativitatea spitalelor de a asigura un stoc-tampon dacă au buget alocat, monitorizarea îndeplinirii obligațiilor de către distribuitorii de medicamente. Conf. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că se are în vedere creșterea bugetuui alocat programului nașionale de HIV-SIDA. ”Bugetul acestui program a fost în anul 2018 de 303 milioane de lei. El a crescut în 2019 la 328 de milioane de lei și avem în vederea creșterea lui în continuare. A fost elaborat, după cum s-a ştiut, un plan naţional strategic pentru controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie HIV-SIDA în perioada 2019 – 2021. Documentul este finalizat, dar în perioada mandatului precedent de la MS nu a fost aprobat şi implementat”, a spus specialistul.