Tratament gratuit pentru donatorii de sânge cu deficit de fier

Persoanele care donează sânge periodic au dreptul la anumite analize și tratament gratuit, atrag atenția reprezentanții Spitalului Militar din București.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” (SCUMC) și Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale au demarat, în luna decembrie, Campania de donare ”Să dăm viață României”, iar studenții Facultății de Comandă și Stat Major din cadrul Universității Naționale de Apărare “Carol I” sunt primii care au răspuns Prezent.

Potrivit reprezentanților SCUMC, donatorii care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecțiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge. Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

Cei care donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic din cauza donărilor repetate. Acest lucru este recomandat de către medicul de colectare. În ceea ce privește sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, dacă veți suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Beneficii suplimentare

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare, și alte beneficii, precum:

– 7 tichete de masă

– zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării

– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge

– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.