Tendinita: anumite sporturi și muncile ”repetitive” pot dăuna organismului

Tendinita poate afecta pe pe oricine, însă persoanele cu vârsta de peste 40 de ani sau cele cu artrită, gută, diabet ori boli renale au un risc mai mare.

Tendoanele sunt ”corzile” care leagă mușchii de oase. Dacă le suprasolicitați prin ridicarea unor greutăți prea mari sau prin ridicarea bruscă a unor obiecte, pot apărea leziuni care duc la durere și inflamație și nu vă mai permit să vă mișcați. Tendinita poate apărea și atunci când faceți mișcări repetitive la serviciu sau la sala de sport.

Simptome

De obicei, tendinita se manifestă prin dureri la nivelul articulației lezate, mai ales dacă o suprasolicitați în continuare. S-ar putea ca zona respectivă să pară umflată și roșie, caldă la atingere. În cazuri rare, în care tendinita etse provocată de o infecțue, s-ar putea să apară iritație, febră, etc. Alte simptome depind de zona în care se află tendonul inflamat.

Cauze

Mișcările repetate efectuate în activități precum tâmplărie sau renovări interioare ori în sporturi precum tenis, golf, ski și baseball sunt cauze frecvente ale tendinitei. Dar afecțiunea poate fi declanșată rapid de un efort brusc, sau dacă faceți o mișcare nouă, mai ales cu mâna ridicată (cum ar fi văruitul tavanului). Tendinita care durează mult timp poate fi din cauza înaintării în vârstă sau unor boli precum artrita (care uzează tendoanele și alte țesuturi). Diagnosticul și tratamentul, de preferat în stadii cât mai incipiente, pot fi stabilite numai de medic cu ajutorul investigațiilor specializate (radiografie, RMN), al testelor de sânge și al istoricului familial. Recuperarea poare dura de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de zona afectată, dar și de activitățile practicate după declanșarea afecțiunii. Dacă opriți activitatea care a declanșat-o, începeți tratamentul imediat și vă odihniți suficient, puteți scurta perioada recuperării și preveni un nou episod de tendinită.

Prevenire

Evitați să stați prea mult timp într-o singură poziție. Dacă aveți muncă de birou, încercați să faceți pauze și să vă mișcați la fiecare jumătate de oră. Dacă o activitate vă cauzează dureri, nu o mai practicați. O postură bună atât în stat pe scaun, cât și în mers, alergare au ridicare de greutăți, poate fi de ajutor în prevenirea tendinitei.

Umeri

Tendinita apărută în această zonă afectează coafa rotatorilor, un grup de tendoane și mușchi ce menține capul humeral în articulația umărului și asigură mișcarea brațului în diferite direcții. De obicei, tendinita umărului apare la bărbații trecuți de 40 de ani care fac o muncă fizică, iar orice mișcare repetitivă reprezintă un risc.

Cotul tenismenului

Această formă de tendinită cauzează durere pe partea exterioară a articulației cotului. Aproape jumătate dintre sportivii care practică tenis, squash sau alte sporturi care se joacă cu racheta se vor confrunta cu această problemă la un anumit moment. Însă orice mișcare repetitivă care presupune folosirea încheieturii poate duce la apariția tendinitei.

Călcâiul lui Achille

Acest tendon gros se află în partea din spate a piciorului, atașând mușchii calfi de osul călcâiului. Când se inflamează, veți resimți dureri la partea din spate a piciorului, cam la 5-10 cm deasupra călcâiului. Cauzează 15% din traumele care au loc în timpul alergatului, uneori din cauza încălțărilor nepotrivite sau formei acestora. Însă tendinita în această zonă a corpului poate apărea și din cauza alergatului sau săriturilor repetate, ori a unor boli inflamatorii precum artrita

Genunchiul săritorului

Este cea mai des întâlnită formă de tendinită. Inflamează fie tendonul patelar de la partea inferioară a rotulei genunchiului, fie tendonul cvadriceps de la partea superioară. De obicei, apare atunci când genunchii sunt suprasolicitați, în general la baschetbaliști și alergătorii pe distanțe lungi.

Încheietura mâinii

Boala (sindromul) de Quervain, cea mai des întâlnită formă de tendinită a mâinii, provoacă dureri la baza degetului mare, pe partea exterioară a mâinii. Apare la persoanele care apucă lucruri sau tastează foarte mult cu degetul mare, dar și la femeile gravide (deși, în acest caz, medicii nu știu cauza).