CT versus RMN: indicații și siguranță

CT versus RMN- indicatii, siguranta, eficienta

În anumite situații, când sunt necesare informații suplimentare pentru un anume diagnostic, pacienții sunt îndrumați să facă investigații de tipul computer tomograf (CT) sau rezonanță magnetică nucleară (RMN).

Ce înseamnă, când se fac, care sunt diferențele dintre acestea?

Diferențe

 • investigația CT utilizează raze X pentru a vizualiza imagini în interiorul corpului, în timp ce RMN utilizează câmpuri magnetice puternice și impulsuri de radiofrecvență pentru a produce imagini detaliate ale organelor și altor structuri interne ale corpului
 • scanările CT utilizează radiații (raze X), iar cele RMN nu
 • RMN furnizează informații mai detaliate despre organele interne cum ar fi creierul, sistemul osos, sistemul reproductive, etc decât cele furnizate de o scanare CT
 • Scanările CT sunt rapide, nedureroase și neinvazive
 • Scanările RMN nu sunt invazive, dar sunt zgomotoase, necesită mai mult timp și pot provoca anxietate sau claustrofobie
 • Examinările RMN sunt mai scumpe decât scanările CT
 • Scanerele RMN pot provoca o problemă de siguranță din cauza magneților puternici.

Siguranță

O scanare CT (tomografie computerizată) este o combinație a unei serii de imagini cu raze X luate în diferite unghiuri – cu ajutorul computerului pot fi create imagini din aceste raze X. Un RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) este o scanare care utilizează câmpuri magnetice și unde radio pentru a produce o imagine detaliată a țesuturilor moi și a sistemului osos.

În general, cele două investigații sunt relativ sigure. Cu toate acestea, pot exista probleme. Scanările RMN nu trebuie efectuate pe pacienți care au anevrism, cu excepția cazului în care o astfel de investigație are indicație clară.

O altă problemă la RMN este prezența unor stimulatoare cardiace sau a defibrilatoarelor, deoarece magneții pot provoca defecțiuni la aceste dispozitive acționate de baterii. Orice dispozitive metalice care pot interacționa cu un câmp magnetic, de exemplu, așchiile metalice (șpanuri) prezente într-un organ – ochi sau extremități – pot fi extrase de câmpul magnetic.

Scanările CT nu au aceste probleme; cu toate acestea, ele expun pacientul la radiații, deși este o doză relativ mică. Anumite tipuri de scanări CT ar putea să nu fie indicate în timpul sarcinii.

Disconfort

Scanările CT sunt rapide, nedureroase și oferă medicului detalii despre starea de sănătate. Scanările RMN sunt, de asemenea, nedureroase și oferă imagini mai detaliate ale țesuturilor moi decât scanările CT. Scanările RMN nu au efecte dăunătoare asupra corpului decât dacă persoana are contraindicații pentru scanare.  Cu toate acestea, scanările RMN nu sunt rapide, iar pentru unii pacienți generează stări de anxietate, mai ales atunci când magneții se resetează. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra nivelului de confort al pacientului. În plus, pacientul trebuie să stea complet nemișcat în timp ce imaginile sunt luate.

Diagnostic prin CT/RMN

Exemple de boli sau afecțiuni pe care scanările CT le pot diagnostica:

 • imaginile creierului pot ajuta la diferențierea dintre un accident vascular-cerebral ischemic sau hemoragie
 • evaluarea pacienților cu traumatisme craniene, în special traumele faciale
 • ajută la stabilirea diagnosticului de durere abdominală și / sau durere în pelvis, intestin subțire, colon și alte organe interne
 • determină cauza durerii inexplicabile.
 • CT este util, de asemenea, în unele leziuni traumatice pentru a arăta fracturi subtile în oase.

Scanarea RMN se utilizează, în principal, pentru obținerea imaginilor detaliate ale organelor, țesuturilor moi, ligamentelor și a altor caracteristici care sunt mai greu de văzut cu CT.

Diagnosticarea cancerului

Cancerul este definitiv diagnosticat prin biopsie tisulară la majoritatea persoanelor. Scanările CT și RMN pot depista ”mase” care sunt tumori probabile (agregări ale celulelor canceroase), dar nu reprezintă un instrument definitiv de diagnosticare a cancerului. Atât scanările CT, cât și RMN, pot fi folosite pentru a determina cel mai bun loc pentru a face o biopsie în scopul diagnosticării cu precizie a cancerului. Mai mult decât atât, odată ce cancerul a fost identificat la pacient, CT și RMN pot oferi medicului oncolog o idee mai bună despre situația în care sau în cazul în care cancerul s-a răspândit (metastazat) în organism.

RMN după CT?

O scanare CT este limitată în detalii când este utilizată pentru diagnosticarea problemelor de țesut moale. Un bun exemplu este ceea ce se întâmplă cu atletul profesionist care este rănit. Acesta poate efectua o radiografie sau CT a gleznei sau genunchiului pentru a vedea dacă există fracturi. Dacă nu există nicio fractură, medicul va cere, cel mai probabil, și RMN-ul, pentru a obține o imagine mult mai detaliată în vederea evaluării nivelului de leziune, dacă există, la ligamente și alte țesuturi moi ale zonei vătămate. Informațiile oferite de RMN pot, de asemenea, ajuta la stabilirea celui mai bun program de tratament pentru acel atlet.