Cum ne ferim de alergia alimentară?

alergia alimentara- factori declansatori

Ce este alergia alimentară? Sistemul imunitar este programat să apere organismul de bacterii, de virusuri sau de paraziți.

Alergia alimentară apare când sistemul imunitar începe să respingă diverse proteine alimentare, considerându-le periculoase. Cu prilejul Săptămânii Mondiale a Alergiei (7 – 13 aprilie), a cărei tematică a fost ”Alergia alimentară, o problemă globală care nu dispare”, Asociația Română de Educație în Alergii a adus în atenția opiniei publice câteva informații de interes general referitoare la dimensiunea și impactul acestei afecțiuni asupra calității vieții persoanelor, mai ales a minorilor, care se confruntă cu alergia alimentară.

În timpul unei alergii alimentare, se eliberează în organism o sumedenie de substanțe chimice, printre care și histamina, fiecare dintre acestea fiind folosite ulterior ca instrumente de luptă împotriva noilor săi „dușmani”. În funcție de nivelul de sensibilitate al fiecărui individ, în contextul expunerii la o cantitate chiar și invizibilă cu ochiul liber, uneori chiar și prin inhalare sau contact, sistemul imunitar poate declanșa reacții alergice de diferite severități culminând cu socul anafilactic, urgență medicală cod roșu care poate periclita rapid viața. Conform Organizației Mondiale a Alergiei, Săptămâna Mondială a Alergiei are ca obiectiv creșterea conștientizării faptului că alergia alimentară este o problemă globală comună, cu provocări specifice în diverse colțuri ale lumii. În acest moment, nu există tratament și evitarea consumului alergenilor alimentari este singura strategie de prevenție, cuplată de strategia bine definită pentru situațiile de urgență si prim-ajutor.

Potrivit World Allergy Organization, cel puțin 240 milioane de persoane (3% din populația planetei) pot suferi de afecțiuni de tip alergic, iar tendințele sugerează creșterea prevalenței.