De ce trebuie să mergeți (și) la un medic ortodont atunci când vă doare spatele?

ortodont- dureri de spare- Ortogether

Specialiștii atrag atenția că, dacă vă confruntați cu dureri de spate, poate ar fi indicat să solicitați o consultație și la un medic ortodont.

Potrivit unui studiu al unui grup de medici specialiști din Arad și București, „în Europa, 47,6% din populaţie suferă de dureri ale coloanei vertebrale, pierzând 26.000.000 de zile de muncă, în condițiile în care durerile puteau fi tratate printr-o colaborare dintre medicii specialişti care să caute etiologia problemelor şi în cavitatea bucală a pacientului. S-a înregistrat o incidenţă în creştere a problemelor patologice ale aparatul stomatognat şi a anomaliilor de postură la pacienţii tineri.”

Cu alte cuvinte, pentru o durere de spate, e bine să consultați și medicul ortodont și puteți afla, de exemplu, care este influența ocluziei dentare asupra posturii și sănătății întregului organism. Aceasta a fost tema dezbaterii organizată în cadrul seriei de evenimente HEALTHY talks by Ortogether.

Ocluzia și biomecanica

„Totul a început cu una din primele mele cliente, care făcea și un tratament ortodontic. Mi-a zis din start că o doare un umăr și nu poate face anumite exerciții. Așa că am lucrat în jurul disfuncției: îndreptări, fandări, tracțiuni, woodchop, genuflexiuni. Din fericire, în anul 1 la Check Institute ne-au învățat că ocluzia poate influența profund biomecanica. Astfel, nu m-a luat prin surprindere felul în care evoluau tensiunile din cervicalul ei și mecanica centurii scapulare”,  spune Costin Glăvan – Check Practitioner Level 1 și Holistic Lifestyle Coach Level 2 și 4, invitat alături de Mihai Argăseală – Check Practitioner Level 3 și Holistic Lifestyle Coach Level 2, la întâlnirea de la Ortogether.

Pentru Mihai Argăseală, „orice inflamație a organelor interne îți influențează postura, orice intoleranță alimentară se cunoaște în modul în care corpul se poziționează, sistemul Check se bazează pe o sinergie între terapia fizică, osteopatie, corectarea posturală și abordarea holistică a sănătății”.

Diagnostic complex și complet

Gazdele celei de-a 4-a ediții a evenimentului HEALTHY talks by Ortogether, dr. Oana Laslău și dr. Alexandra Popa, au explicat de ce corpul uman trebuie privit ca un complex funcțional, care este impactul ocluziei dentare asupra sănătății organismului și importanța diagnosticului complex și complet în specialitățile medicale. De asemenea, au fost evaluate punctele comune de interdisciplinaritate medicală precum, și elemente de diagnostic și tratament în problemele posturale.